Printer Friendly Version Конзул Радослав Илић присуствовао отварању изложбе фотографије о железници у Требињу @ 28 June 2018 09:51 AM

Музеј Херцеговине у Требињу домаћин је изложбе фотографија „Железнице у Требињу и околини кроз време“, која је отворена 21.06.2018. године. Организатор изложбе, на којој посетиоци могу видети око 100 фотографија и докумената из времена када је у Требињу и околини саобраћала железница, био је Медија центар „Железнице Србије“ а.д. из Београда.

Аутор изложбе је Јосип Вебер, новинар и публициста који је запослен у Медија центру и који већ дужи низ година успешно организује манифестације које имају за циљ промоциј железница.

Како је Вебер истакао фотографије су скупљане више од 30 година из разних музеја и приватних колекција. „Железница није спајала само градове, крајеве, крајолике, пределе и регије, спајала је оно најважније, спајала је људе“ рекао је Вебер обраћајући се бројним посетиоцима.

Испред Града Требиња изложбу је отворио начелник Одељења за друштене делатности, господин Зоран Милошевић. Милошевић је истакао важност ове изложбе и говорио о иницијативи која се појавили пре пар година, а односи се на успостављање жељезничког саобраћаја на релацији Никшић, Билећа, Требиње, Чапљина.

Изложби фотографија „Железнице у Требињу и околини кроз време“ претходило је одржање конференције Савеза за железничке иновације у југоисточној Европи (ССЕСАРИ), коју су такође организовале „Железнице Србије“ а.д. као један од одснивача Савеза. Конференцији су присуствовали представници железничких управа и институција из региона.
 

Отварању изложбе присуствовао је и шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу, конзул Радослав Илић.