Printer Friendly Version Generalnom konzulu Vladimiru Nikoliću dodeljena Povelja zahvalnosti za doprinos unapređenju ukupnog pozorišnog stvaralaštva u R. Srpskoj @ 12 June 2018 02:23 PM

Uručenjem nagrada i izvođenjem predstave „Grupa TNT - Alan Ford/Povratak otpisanih“, 11. juna 2018. godine, u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci zatvoren je 21. Teatar fest „Petar Kočić“. Za najbolju predstavu proglašen je pozorišni komad „Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića, Rajka Grlića i Željke Udovičić.

Žiri festivala, u sastavu Duško Ljuština, Vladimir Đuričić i Željko Erkić, ocenio je da ova predstava, u režiji Vinka Brešana i produkciji Satiričnog pozorišta „Kerenpuh“ iz Zagreba, na hrabar način govori o problemima u savremenoj Hrvatskoj i „pomera granice savremenog teatra“. Istoj predstavi dodeljene su i nagrade za najbolji dramski tekst (Tomiću, Grliću i Udovičićevoj), kao i za najbolju mušku ulogu, koju je dobio Borko Perić (za ulogu Vjekoslava Kralja).

Nagradu za najbolju mušku ulogu, osim Perića, dobio je i Branislav Lečić za ulogu Simeona Njegovana Lupusa u predstavi „Korešpodencija“ u produkciji „Zvezdara teatra“ iz Beograda. Za ulogu Milice Njegovan, u ovoj predstavi, nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Anica Dobra, a za režiju je nagrađen Gorčin Stojanović.

Specijalna nagrada ovogodišnjeg Teatar festa „Petar Kočić“ dodeljena je glumici Narodnog pozorišta Sarajevo Kaći Dorić za ulogu bake, gospođe mame u predstavi „Sve se nekako preživi osim smrti“.

Nakon dodele nagrada, u Narodnom pozorištu R. Srpske odigrana je predstava „Grupa TNT - Alan Ford/Povratak otpisanih“, rađena u koprodukciji „Gledališča koper“ i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Kokana Mladenovića.
 

Ceneći dosadašnju pomoć i podršku koju je pružio u oblasti unapređenja kulturne saradnje Srbije i R. Srpske, Uprava Narodnog pozorišta dodelila je Povelju zahvalnosti za doprinos unapređenju ukupnog pozorišnog stvaralaštva generalnom konzulu Nikoliću.