Printer Friendly Version Генералном конзулу Владимиру Николићу додељена Повеља захвалности за допринос унапређењу укупног позоришног стваралаштва у Р. Српској @ 12 June 2018 02:21 PM

Уручењем награда и извођењем представе „Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних“, 11. јуна 2018. године, у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци затворен је 21. Театар фест „Петар Кочић“. За најбољу представу проглашен је позоришни комад „Устав Републике Хрватске“ Анте Томића, Рајка Грлића и Жељке Удовичић.

Жири фестивала, у саставу Душко Љуштина, Владимир Ђуричић и Жељко Еркић, оценио је да ова представа, у режији Винка Брешана и продукцији Сатиричног позоришта „Керенпух“ из Загреба, на храбар начин говори о проблемима у савременој Хрватској и „помера границе савременог театра“. Истој представи додељене су и награде за најбољи драмски текст (Томићу, Грлићу и Удовичићевој), као и за најбољу мушку улогу, коју је добио Борко Перић (за улогу Вјекослава Краља).

Награду за најбољу мушку улогу, осим Перића, добио је и Бранислав Лечић за улогу Симеона Његована Лупуса у представи „Корешподенција“ у продукцији „Звездара театра“ из Београда. За улогу Милице Његован, у овој представи, награду за најбољу женску улогу добила је Аница Добра, а за режију је награђен Горчин Стојановић.

Специјална награда овогодишњег Театар феста „Петар Кочић“ додељена је глумици Народног позоришта Сарајево Каћи Дорић за улогу баке, госпође маме у представи „Све се некако преживи осим смрти“.

Након доделе награда, у Народном позоришту Р. Српске одиграна је представа „Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних“, рађена у копродукцији „Гледалишча копер“ и Камерног театра 55 из Сарајева, у режији Кокана Младеновића.

Ценећи досадашњу помоћ и подршку коју је пружио у области унапређења културне сарадње Србије и Р. Српске, Управа Народног позоришта доделила је Повељу захвалности за допринос унапређењу укупног позоришног стваралаштва генералном конзулу Николићу.