Printer Friendly Version Generalni konzulat domaćin predstave „Moja ti“ na Teatar festu u Banjaluci @ 7 June 2018 08:39 AM

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci bio je domaćin predstave „Moja ti“, 05.06.2018. godine, na 21. Teatar festu „Petar Kočić“. Publika je imala priliku da, na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, uživa u igri tri dive srpskog glumišta: Svetlane Bojković, Tanje Bošković i Gorice Popović, koje su obeležile prvu takmičarsku noć. Sa njima su nastupile i mlađe kolege: Sofija Juričan, Mihailović Ivan, kao i Gorica Šutić, u produkciji Ateljea 212.

Pomenuti pozorišni  komad bavi se problemom starosne, ideološke, seksualne i rodne diskriminacije. Protagonistkinje su starice, neke od njih partizanke, komunistkinje, majke, svakako žene koje su u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primerima ideološke degradacije vrednosti za koje su se ove žene ceo život borile. Reč je o melodramskoj strukturi, rađenoj po dramskom tekstu Olge Dimitrijević, u kome su do izražaja došle grube rečenične formulacije, neretko konstruisane kao parole. Predstava je posebno otvarala pitanja o građevinskoj mafiji, u doba takozvanog liberalnog kapitalizma, kroz suočavanje s prošlošću i sećanjima starica koje „danas nikom nisu potrebne“, kao i o diskriminaciji u odnosu prema starima i nemoćnima.

Nakon predstave održan je okrugli sto, gde su Bojkovićeva i Boškovićeva istakle da su nakon prvog čitanja teksta bile na korak od odbijanja uloga, ali ih je komadu ipak privukla sloboda koju im je dala rediteljka.
Svetlana Bojković, koja kod banjalučke publike zbog „Gospođe ministarke“ ima poseban status, istakla je da joj se uprkos songovima iz partizanskog doba, kao i atmosfere socijalističke Jugoslavije naspram ove danas, sviđa to što predstavu jednako dobro prihvataju sve generacije.

Kompanija „Dunav osiguranje“ d.o.o., upriličila je večernji koktel u prostorijama Narodnog pozorišta, gde su brojni ljubitelji dramske umetnosti uživali u druženju sa glumcima, članovima žirija i visokim zvanicama koje su prisustvovale predstavi.

Glumačka ekipa beogradskog Ateljea 212 je 06. juna 2018. godine, pre održavanja predstave „Moja ti“, posetila Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, gde im je domaćin bio generalni konzul Vladimir Nikolić koji je prisustvovao i predstavi u Narodnom pozorištu Republike Srpske.