Printer Friendly Version Генерални конзулат домаћин представе „Моја ти“ на Театар фесту у Бањалуци @ 7 June 2018 08:36 AM

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци био је домаћин представе „Моја ти“, 05.06.2018. године, на 21. Театар фесту „Петар Кочић“. Публика је имала прилику да, на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, ужива у игри три диве српског глумишта: Светлане Бојковић, Тање Бошковић и Горице Поповић, које су обележиле прву такмичарску ноћ. Са њима су наступиле и млађе колеге: Софија Јуричан, Михаиловић Иван, као и Горица Шутић, у продукцији Атељеа 212.

Поменути позоришни  комад бави се проблемом старосне, идеолошке, сексуалне и родне дискриминације. Протагонисткиње су старице, неке од њих партизанке, комунисткиње, мајке, свакако жене које су у доба либералног капитализма принуђене на борбу са најразличитијим мушким културним родним нормативима и примерима идеолошке деградације вредности за које су се ове жене цео живот бориле. Реч је о мелодрамској структури, рађеној по драмском тексту Олге Димитријевић, у коме су до изражаја дошле грубе реченичне формулације, неретко конструисане као пароле. Представа је посебно отварала питања о грађевинској мафији, у доба такозваног либералног капитализма, кроз суочавање с прошлошћу и сећањима старица које „данас ником нису потребне“, као и о дискриминацији у односу према старима и немоћнима.

Након представе одржан је округли сто, где су Бојковићева и Бошковићева истакле да су након првог читања текста биле на корак од одбијања улога, али их је комаду ипак привукла слобода коју им је дала редитељка.

Светлана Бојковић, која код бањалучке публике због „Госпође министарке“ има посебан статус, истакла је да јој се упркос сонговима из партизанског доба, као и атмосфере социјалистичке Југославије наспрам ове данас, свиђа то што представу једнако добро прихватају све генерације.

Kомпанијa „Дунав осигурање“ д.о.о., уприличила је вечерњи коктел у просторијама Народног позоришта, где су бројни љубитељи драмске уметности уживали у дружењу са глумцима, члановима жирија и високим званицама које су присуствовале представи.

Глумачка екипа београдског Атељеа 212 је 06. јуна 2018. године, пре одржавања представе „Моја ти“, посетила Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, где им је домаћин био генерални конзул Владимир Николић који је присуствовао и представи у Народном позоришту Републике Српске.