Printer Friendly Version Генерални конзул Николић присуствовао отварању Театар феста „Петар Кочић“ @ 5 June 2018 08:40 AM

У Бањалуци је 04. јуна 2018. године отворен 21. Театар фест „Петар Кочић“. Фестивал је отворила председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, у присуству народних посланика, министра културе, градоначелника Бањалуке, декана и професора бањалучког Универзитета, као и бројних љубитеља позоришне уметности.

Отварајући 21. Театар фест „Петар Кочић“, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановићева рекла је да је овај фестивал позоришни догађај који показује да је у питању традиција и да је реч о нечему у шта је уложено много труда, напора, енергије и воље. „Чињеница да нас Театар фест мобилише, да окупља велики број људи и да свакако пружа задовољство свима који уживају у позоришту говори сама за себе“, закључила је Цвијановићева.

На овогодишњем Театар фесту такмичиће се шест представа из земаља региона, а фестивал је отворила представа „Каролина Нојбер“, аутора Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића.

Публика ће, 05. јуна 2018. године, моћи да погледа и представу „Моја ти“, Атељеа 212 из Београда и Стеријиног позорја из Новог Сада, чији домаћин ће бити Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци.

Наредних дана ће на репертоару бити „Аника и њена времена“, Српског народног позоришта из Новог Сада и „Бео арта“ из Београда; „Устав Републике Хрватске“, Сатиричног казалишта Керемпух из Загреба; „Двеста“ - Књажевско српског театра из Крагујевца, „Корешподенција“ Звездара театра из Београда, као и „Све се некако преживи осим смрти“, Народног позоришта из Сарајева.

Театар фест „Петар Кочић 2018“ биће затворен 11. јуна т.г. када ће бити додељене награде, а у част награђених биће одиграна представа „ТНТ-Алан Форд“, по мотивима истоименог популарног италијанског стрипа, у драматизацији П. Луцића, режији Кокана Младеновића и копродукцији Гледалишча Копер и Камерног театра 55 из Сарајева.

Oтварању 21. Театар феста „Петар Кочић“ присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.