Printer Friendly Version Potpisivanje sporazuma o projektima finansiranim donacijom Srbije @ 1 June 2018 11:01 AM

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija potpisao je 31.05.2018. godine, u ime Vlade RS, pojedinačne sporazume o projektima koji se finansiraju sredstvima iz donacije Republike Srbije, sa krajnjim korisnicima sredstava - gradonačelnicima i načelnicima lokalnih zajednica Republike Srpske.

Sporazume o donaciji potpisali su načelnici i gradonačelnici Kneževa, Srpca, Novog Goražda, Višegrada, Istočne Ilidže, Sokoca, Bratunca, Osmaka, Mrkonjić Grada, Bijeljine, Pelagićeva, Čelinca, Gradiške, Kozarske Dubice, Novog Grada i Prijedora. Potpisivanju sporazuma nisu prisustvovali predstavni Srpske pravoslavne crkve (pravoslavnih hramova u Fedraciji BiH), kojima je namenjeno 500.000,00 evra (za obnovu i izgradnju hramova), kao i Javne ustanove Zavod za zapošljavanje RS (kojima je namenjeno 500.000,00 evra za program samozapošljavanja i razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina starosti). Ovo je druga faza projekta R. Srbije koja je, za 28 opština i gradova RS, do sada ukupno odobrila 10,5 milona evra bespovratnih sredstava.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da se novac već nalazi na računu lokalnih zajednica, napomenuvši da će izgradnja projekata početi nakon završetka procedura javnih nabavki. On je istakao da će Zavodu za zapošljavanje RS biti odobreno 500.000,00 evra, koji će biti „pojačani“ sa milion maraka učešća Vlade RS.

Predstavnici 16 lokalnih zajednica, koji su dobili značajnu finansijsku podršku zahvalili su na donacijama građanima i rukovodstvu Republike Srbije uz napomenu da ne zaboravljaju ni pomoć iz najtežeg, ratnog vremena.
Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, zahvalivši se na donaciji, rekao je novinarima da će 150.000,00 evra, koja se nalaze na njihovom računu, biti dovoljna sredstva za završetak izgradnje puta do zgrada alternativnog smeštaja izbeglih lica, kapele na srpkom vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ i vodovoda za 800 domaćinstava. „Pravimo vodovod sa opštinom Rogatica. Tu nam je nedostajalo sredstava, pa smo zamolili za pomoć da to dovršimo“, zaključio je Bjelica.

Grad Prijedor i opština Gradiška dobili su po 250.000 evra. „Plan je da se izgradi sportska dvorana u jednom od najvećih naselja Prijedora - Omarskoj. To je dugogodišnji projekat i želja stanovnika ovog naselja, pogotovo mlađih ljudi, koji žele da ovo što pre bude realizovano“, istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. Načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić, rekao je da će sredstva biti korišćena za rekonstrukciju Doma kulture u najvećoj mesnoj zajednici u Lijevče polju, u Topoli gde živi 5.000 ljudi, da bi se nastavilo razvijanje kulturno-umetničkih sadržaja.
 

Potpisivanju navedenih sporazuma sa gradonačelnicima i načelnicima opština prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić. Prisutnim predstavnicima medijskih kuća, Nikolić je poručio: „Dodeljivanje sredstava Srbije na najbolji mogući način pokazuje privrženost Srbije Srpskoj, te da je pritom rukovođena jedino dobrobiti građana Republike Srpske. Jedina želja Srbije je da ova sredstva budu brzo i efikasno utrošena za opšte dobro svih stanovnika onih opština kojima je novac dodeljen, uz nadu da će rezultati u najskorije vreme biti vidljivi.“