Printer Friendly Version Generalni konzul prisustvovao otvaranju izložbe „Savremena srpska grafika“ @ 30 May 2018 02:41 PM

U Galeriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, 29. maja 2018. godine otvorena je izložba ,,Savremena srpska grafika“.

Obraćajući se prisutnim ljubiteljima likovne umetnosti, akademik Milivoje Unkoviće rekao je da je izložba nastala sa idejom da se, u sažetom obimu, javnosti pruži uvid u recentnu produkciju umetnika iz Republike Srbije i Republike Srpske. Istovremeno je napomenuo da organizovanje ovakve izložbe ima višestruk i dalekosežan značaj, koji će se u budućnosti reflektovati u različitim sferama društveno-umetničkog života.

Gostima se obratila i Olivera Vukotić, viši kustos Galerije ULUS Beograd, koja je takođe istakla značaj i specifičnost oblikovanja grafičkih radova, pri čemu je navela da su umetnici čija su dela izabrana za ovu izložbu: Milica Antonijević, Risto Antunović, Gabrijela Bulatović, Miloš Đorđević, Ranka Lučić Janković, Slobodan Knežević Abi, Velizar Krstić, Aleksandar Mladenović Leka, Milena Maksimović Kovačević, Miodrag Mlađović, Bojan Otašević, Gordana Petrović, Branko Raković, Milan Stašević, Nevenka Stojsavljević i Milivoje Unković.

Otvarajući izložbu „Savremena srpska grafika“, akademik Rajko Kuzmanović rekao je da ona ima dodatnu važnost koja se ogleda u činjenici da sa njom započinje proces formiranja Grafičke zbirke ANURS-a. Pritom se zahvalio zastupljenim autorima koji su donirali radove Galeriji, što je prvi korak u nastajanju grafičkog fundusa ove ustanove.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i generalni konzul Vladimir Nikolić.