Printer Friendly Version Генерални конзул присуствовао отварању изложбе „Савремена српска графика“ @ 30 May 2018 02:39 PM

У Галерији Академије наука и уметности Републике Српске, 29. маја 2018. године отворена је изложба ,,Савремена српска графика“.

Обраћајући се присутним љубитељима ликовне уметности, академик Миливоје Унковиће рекао је да је изложба настала са идејом да се, у сажетом обиму, јавности пружи увид у рецентну продукцију уметника из Републике Србије и Републике Српске. Истовремено је напоменуо да организовање овакве изложбе има вишеструк и далекосежан значај, који ће се у будућности рефлектовати у различитим сферама друштвено-уметничког живота.

Гостима се обратила и Оливера Вукотић, виши кустос Галерије УЛУС Београд, која је такође истакла значај и специфичност обликовања графичких радова, при чему је навела да су уметници чија су дела изабрана за ову изложбу: Милица Антонијевић, Ристо Антуновић, Габријела Булатовић, Милош Ђорђевић, Ранка Лучић Јанковић, Слободан Кнежевић Аби, Велизар Крстић, Александар Младеновић Лека, Милена Максимовић Ковачевић, Миодраг Млађовић, Бојан Оташевић, Гордана Петровић, Бранко Раковић, Милан Сташевић, Невенка Стојсављевић и Миливоје Унковић.

Отварајући изложбу „Савремена српска графика“, академик Рајко Кузмановић рекао је да она има додатну важност која се огледа у чињеници да са њом започиње процес формирања Графичке збирке АНУРС-а. Притом се захвалио заступљеним ауторима који су донирали радове Галерији, што је први корак у настајању графичког фундуса ове установе.

Отварању изложбе присуствовао је и генерални конзул Владимир Николић.