Printer Friendly Version V. Nikolić na predstavljanju Povelje bana Kulina i 116. lista Miroslavljevog jevanđelja @ 25 May 2018 07:52 AM

Generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić prisustvovao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske svečanom predstavljanju dva najznačajnija i najlepša spomenika srpskog jezika – 166. lista Miroslavljevog jevanđelja i Povelje bana Kulina (autentične kopije).

Svečanost je upriličena na Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maja, Svetog Ćirila i Metodija, a o značaju ovih dokumenata govorili su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i prof. dr Biljana Babić sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Autentične kopije ova dva najzanačnija spomenika srpske pismenosti od 24. maja su postavljene u izložbenom prostoru Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsednik Čubrilović rekao je na svečanosti da je Miroslavljevo jevanđelje, koje je nastalo u 12. veku, ocenjeno kao najznačajniji i najlepši spomenik srpske, odnosno srpskoslovenske pismenosti.
„Zbog njegove posebnosti, Unesko ga je uvrstio u biblioteku „Pamćenje sveta“, na listu najznačajnijih dobara ljudske civilizacije“, rekao je Čubrilović.   
On je istakao da Miroslavljevo jevanđelje i Povelja bana Kulina dokazuju naše poreklo, zajedničke korene današnjih naroda i upućuju nas da mi, Južni Sloveni, i danas trebamo da jačamo bratske, prijateljske i dobrosusedske odnose.

Prof. dr Biljana Babić u besedi je istakla da su Povelja bana Kulina i Miroslavljevo jevanđelje dva neprocenjiva dragulja naše pismenosti nastala krajem 12. veka.
Svečanosti u parlamentu Republike Srpske, prisustvovali su brojni zvaničnici, poslanici, predstavnici javnog i kulturnog života i brojni gosti.

Tokom posete predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića Sankt Peterburgu, 2017. godine, uprava Ruske nacionalne biblioteke poklonila je Republici Srpskoj digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, a predstavnici Biblioteke Ruske akademije nauka poklonili su autentičnu kopiju Povelje bana Kulina.

Miroslavljevo jevanđelje čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu, a originalni 166. list nalazi se u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.