Printer Friendly Version В. Николић на представљању Повеље бана Кулина и 116. листа Мирослављевог јеванђеља @ 25 May 2018 07:48 AM

Генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић присуствовао је у Народној скупштини Републике Српске свечаном представљању два најзначајнија и најлепша споменика српског језика – 166. листа Мирослављевог јеванђеља и Повеље бана Кулина (аутентичне копије).

Свечаност је уприличена на Дан словенске писмености и културе, 24. маја, Светог Ћирила и Методија, а о значају ових докумената говорили су председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и проф. др Биљана Бабић са Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци.

Аутентичне копије ова два најзаначнија споменика српске писмености од 24. маја су постављене у изложбеном простору Народне скупштине Републике Српске.

Председник Чубриловић рекао је на свечаности да је Мирослављево јеванђеље, које је настало у 12. веку, оцењено као најзначајнији и најлепши споменик српске, односно српскословенске писмености.
„Због његове посебности, Унеско га је уврстио у библиотеку „Памћење света“, на листу најзначајнијих добара људске цивилизације“, рекао је Чубриловић.   
Он је истакао да Мирослављево јеванђеље и Повеља бана Кулина доказују наше порекло, заједничке корене данашњих народа и упућују нас да ми, Јужни Словени, и данас требамо да јачамо братске, пријатељске и добросуседске односе.

Проф. др Биљана Бабић у беседи је истакла да су Повеља бана Кулина и Мирослављево јеванђеље два непроцењива драгуља наше писмености настала крајем 12. века.
Свечаности у парламенту Републике Српске, присуствовали су бројни званичници, посланици, представници јавног и културног живота и бројни гости.

Током посете председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића Санкт Петербургу, 2017. године, управа Руске националне библиотеке поклонила је Републици Српској дигитално издање оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, а представници Библиотеке Руске академије наука поклонили су аутентичну копију Повеље бана Кулина.

Мирослављево јеванђеље чува се у Народном музеју у Београду, а оригинални 166. лист налази се у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу.