Printer Friendly Version Šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata R. Srbije Banja Luka, sa sedištem u Trebinju, prisustvovao promociji knjige „Manastir Trebinje (Tvrdoš)“ @ 24 May 2018 02:20 PM

U Muzeju Hercegovine u Trebinju, 23.5.2018. godine, predstavljena je knjiga „Manastir Trebinje (Tvrdoš)”, autora dr Gorana Komara, koja govori o istoriji ove svetinje, sveštenicima i običnim ljudima koji svoj život grade oko ovog manastira.
 

Obraćajući se prisutnim gostima na promociji, Komar je istakao da knjiga nije klasična istorija manastira, već predstavlja zbirku sveštenih pomena manastira Trebinje u 19. veku, prozvanog kao manastir Tvrdoš, po selu u čijem se okrugu nalazi. Sabrani su već objavljeni zapisi, najviše trudom Ljubomira Stojanovića i njegove šestotomne zbirke „Stari srpski zapisi i natpisi“, ali zahvaljujući saradnji sa nekoliko arhiva na mediteranu pribavljeni su i oni koje do sada nauka nije videla. Manastir Trebinje-Tvrdoš je imao veliku važnost za narod ovog kraja jer je na jedinstven način privlačio sebi grad, a ne obratno, prvenstveno zbog svog velikog značaja.

Tvrdoš je razoren mletačkom minom od strane mletačkog guvernatora Herceg-Novog  Jovana Burovića, a kasnije je polagana velika nada hercegnovskih savinskih arhimandrita, među kojima je bio i Leontije Avramović, da bi se pristupilo obnovi.

Glavni urednik za izdavačku delatnost u udruženju „Zadužbina knez Miroslav Humski “, prof. Milana Babić, istakla je da je priča o manastiru Tvrdoš priča o burnom 17. veku, kada se Srpska pravoslavna crkva nalazila između dve oštrice - Osmanskog carstva i pritiska rimske kurije.

Predstavljanju knjige prisustvovao su ljubitelji istorije i književne reči iz Trebinja, novoizabrani vladika Dimitrije, kao i šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, sa sedištem u Trebinju.