Printer Friendly Version Шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, присуствовао промоцији књиге „Манастир Требиње (Тврдош)“ @ 24 May 2018 02:18 PM

У Музеју Херцеговине у Требињу, 23.5.2018. године, представљена је књига „Манастир Требиње (Тврдош)”, аутора др Горана Комара, која говори о историји ове светиње, свештеницима и обичним људима који свој живот граде око овог манастира.


Обрaћајући се присутним гостима на промоцији, Комар је истакао да књига није класична историја манастира, већ представља збирку свештених помена манастира Требиње у 19. веку, прозваног као манастир Тврдош, по селу у чијем се округу налази. Сабрани су већ објављени записи, највише трудом Љубомира Стојановића и његове шестотомне збирке „Стари српски записи и натписи“, али захваљујући сарадњи са неколико архива на медитерану прибављени су и они које до сада наука није видела. Манастир Требиње-Тврдош је имао велику важност за народ овог краја јер је на јединствен начин привлачио себи град, а не обратно, првенствено због свог великог значаја.

Тврдош је разорен млетачком мином од стране млетачког гувернатора Херцег-Новог  Јована Буровића, а касније је полагана велика нада херцегновских савинских архимандрита, међу којима је био и Леонтије Аврамовић, да би се приступило обнови.

Главни уредник за издавачку делатност у удружењу „Задужбина кнез Мирослав Хумски “, проф. Милана Бабић, истакла је да је прича о манастиру Тврдош прича о бурном 17. веку, када се Српска православна црква налазила између две оштрице - Османског царства и притиска римске курије.

Представљању књиге присуствовао су љубитељи историје и књижевне речи из Требиња, новоизабрани владика Димитрије, као и шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.