Printer Friendly Version Eminentni kardiolozi iz Srbije pregledali 220 pacijenata u Trebinju @ 21 May 2018 02:52 PM

U Trebinju je održan Međunarodni kongres kardiologa „Multidisciplinarni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova“, u organizaciji udruženja HISPA, od 18. do 20. maja 2018. godine, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i kompanije Svislajon.

HISPA je udruženje Centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga, predstavlja mrežu visoko stručno osposobljenih i savremeno opremljenih specijalizovanih centara za dijagnostiku i lečenje veoma ugroženih i teških kardiovaskularnih bolesnika na teritoriji Bosne i Hercegovine i Balkana. Organizator kongresa, koji je okupio više od 300 eminentnih kardiologa iz regiona i Evrope, bilo je Udruženje centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga - HISPA Bosne i Hercegovine.

Kongres je otvorio profesor dr. Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koji je ukazao da je u Srbiji i drugim zemljama regiona svaka druga smrt posledica bolesti srca i krvnih sudova. „U Srbiji u jednom satu umire šest ljudi od različitih oblika kardiovaskularnih bolesti, a svaki osmi je u punom životnom i stvaralačkom dobu, između 24 i 64 godine života“, upozorio je Bojić.

Predsednik Udruženja HISPA u Srbiji i naučnog odbora kongresa profesor dr. Nebojša Tasić istakao je da je asocijacija za pet godina rada otvorila više od 60 stručno osposobljenih i savremeno opremljenih centara za dijagnostiku i lečenje kardiovaskularnih bolesti u šest zemalja regiona, a danas okuplja više od 2.000 članova. Obraćajući se učesnicima i gostima, on je rekao: „Želimo da podignemo i osavremenimo zdravstvenu svest, kako pojedinaca, tako i društva u celini, a posebno moramo da radimo na edukaciji zdravstvenih radnika, jer su oni svetionik svakog društva“. Tasić, koji je i pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, uručio je direktoru trebinjske Bolnice Borislavu Grubaču savremene elektronske aparate za dijagnostiku i lečenje kardiovaskularnih pacijenata u ovoj ustanovi.

U ime grada domaćina kongresa gradonačelnik Trebinja Luka Petrović zahvalio je učesnicima što su boravak u Trebinju iskoristili da organizuju besplatne preglede pacijenata, koji su na dijagnostiku i lečenje čekali i po nekoliko meseci. On je istakao da moraju da se pronađu mehanizmi dodatnih stimulacija kako bi se zaustavio nepovoljan trend odlaska stručnog medicinskog kadra. „U tom smislu smatram da je veoma važno naći načina da se lekari zadrže ovde, da nam pamet i novac ne odlazi u tuđe zemlje i gradove već da ostaju na našim prostorima“, rekao je Petrović.

Uporedo sa održvanjem pomenutog konresa, tim od 15 eminentnih kardiologa iz Srbije i Republike Srpske pregledao je 220 najhitnijih pacijenata sa područja Hercegovine koji su na listi čekanja i do šest meseci.

Tokom boravka u Trebinju, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda prof. dr. Milovan Bojić, u prisustvu Luke Petrovića, gradonačalnika Trebinja, posetio je i prostorije Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, sa sedištem u Tokom boravka u Trebinju, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda prof. dr. Milovan Bojić, u prisustvu Luke Petrovića, gradonačalnika Trebinja i direktora Kliničkog centra Banja Luka prof. dr. Vlada Đajića, posetio je i prostorije Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, sa sedištem u Trebinju.

Goste je dočekao i upoznao sa nadležnostima i radom Konzularne kancelarije Republike Srbije u Trebinju, konzul Radoslav Ilić, koji je prisustvovao i najznačajnijim dešavanja tokom održavanja kongresa kardiologa u Trebinju.