Printer Friendly Version Еминентни кардиолози из Србије прегледали 220 пацијената у Требињу @ 21 May 2018 02:49 PM

У Требињу је одржан Међународни конгрес кардиолога „Мултидисциплинарни приступ у заштити срца и крвних судова“, у организацији удружења ХИСПА, од 18. до 20. маја 2018. године, под покровитељством Града Требиња и компаније Свислајон.

ХИСПА је удружење Центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога, представља мрежу високо стручно оспособљених и савремено опремљених специјализованих центара за дијагностику и лечење веома угрожених и тешких кардиоваскуларних болесника на територији Босне и Херцеговине и Балкана. Организатор конгреса, који је окупио више од 300 еминентних кардиолога из региона и Европе, било је Удружење центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА Босне и Херцеговине.

Конгрес је отворио професор др. Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, који је указао да је у Србији и другим земљама региона свака друга смрт последица болести срца и крвних судова. „У Србији у једном сату умире шест људи од различитих облика кардиоваскуларних болести, а сваки осми је у пуном животном и стваралачком добу, између 24 и 64 године живота“, упозорио је Бојић.

Председник Удружења ХИСПА у Србији и научног одбора конгреса професор др. Небојша Тасић истакао је да је асоцијација за пет година рада отворила више од 60 стручно оспособљених и савремено опремљених центара за дијагностику и лечење кардиоваскуларних болести у шест земаља региона, а данас окупља више од 2.000 чланова. Обраћајући се учесницима и гостима, он је рекао: „Желимо да подигнемо и осавременимо здравствену свест, како појединаца, тако и друштва у целини, а посебно морамо да радимо на едукацији здравствених радника, јер су они светионик сваког друштва“. Тасић, који је и помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, уручио је директору требињске Болнице Бориславу Грубачу савремене електронске апарате за дијагностику и лечење кардиоваскуларних пацијената у овој установи.

У име града домаћина конгреса градоначелник Требиња Лука Петровић захвалио је учесницима што су боравак у Требињу искористили да организују бесплатне прегледе пацијената, који су на дијагностику и лечење чекали и по неколико месеци. Он је истакао да морају да се пронађу механизми додатних стимулација како би се зауставио неповољан тренд одласка стручног медицинског кадра. „У том смислу сматрам да је веома важно наћи начина да се лекари задрже овде, да нам памет и новац не одлази у туђе земље и градове већ да остају на нашим просторима“, рекао је Петровић.

Упоредо са одржвањем поменутог конреса, тим од 15 еминентних кардиолога из Србије и Републике Српске прегледао је 220 најхитнијих пацијената са подручја Херцеговине који су на листи чекања и до шест месеци.
Током боравка у Требињу, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда проф. др. Милован Бојић, у присуству Луке Петровића, градоначалника Требиња, посетио је и просторије Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Током боравка у Требињу, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда проф. др. Милован Бојић, у присуству Луке Петровића, градоначалника Требиња и директора Клиничког центра Бања Лука проф. др. Влада Ђајића, посетио је и просторије Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу.

Госте је дочекао и упознао са надлежностима и радом Конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу, конзул Радослав Илић, који је присуствовао и најзначајнијим дешавања током одржавања конгреса кардиолога у Требињу.