Printer Friendly Version Šef Konzularne kancelarije u Trebinju prisustvovao sednici Izvršnog saveta Saveza opština istočne Hercegovine @ 21 May 2018 10:55 AM

U Nevesinju je 18.05.2018. godine održana 57. sednica Izvršnog saveta Saveza opština istočne Hercegovine, na kojoj je razgovarano o zajedničkim projektima koji bi doprineli razvoju juga Republike Srpske i zadržali stanovništvo na ovim prostorima. Sednici je prisustvovao i konzul u Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, sa sedištem u Trebinju, Radoslav Ilić.

Izvršni Savet Saveza opština Istočne Hercegovine čine načelnici opština Nevesinje, Bileća, Gacko, Ljubinje, Berkovići i Istočni Mostar, kao i gradonačelnik grada Trebinja. Formiran je sa ciljem da se periodično (3-4 puta godišnje), analiziraju ključne aktivnosti koje se realizuju u gorenavedenim opštinama, sagledaju mogućnosti pružanja međusobne pomoći u prevazilaženju uočenih problema i poteškoća u radu, kao i da bi se zajednički nastupalo prema nadležnim organima i institucijama Republike Srpske, BiH, radi obezbeđenja sredstava za ujednačeni razvoj Istočne Hercegovine.

Nosioci izvršne vlasti u lokalnim sredinama i rukovodioci gradske uprave Trebinja, otvoreno su govorili o životnim temama koje ih svakodnevno opterećuju i posredno ili neposredno utiču na odlazak mladih sa ovih prostora. Posebno su istakli svoju i zahvalnost građana koje predstavljaju, što je Vlada Republike Srbije donela Odluku o otvaranju Konzularne kancelarije Generalnog konzulata R. Srbije Banja Luka, sa sedištem u Trebinju, kao i što će ubuduće ovim sastancima prisustvovati šef pomenute kancelarije. Oni su, nakon uvodnog dela, zamolili konzula R. Ilića da im se obrati i konkretnije informiše o nadležnostima i dosadašnjem radu Konzularne kancelarije.

Obraćujući se prisutnima, Ilić je istakao da otvaranje Konzularne kancelarije ima višestruki značaj za Istočnu Hercegovinu, počev od simboličnog prisustva pa do konkretnog pružanja svih konzularnih usluga građanima koji su do sada morali da putuju do Banjaluke kako bi im Generalni konzulat pružio potrebne usluge, ili da svoje zahteve za prijem u državljanstvo Srbije predaju službenicima Generalnog konzulata u Mostaru. Podsetio je na činjenicu da je kancelarija počela sa radom pre mesec dana i da je do sada težišno pružala usluge prijema zahteva za državljanstvo Republike Srbije, kao i usluge uručivanja rešenja građanima sa teritorije I. Hercegovine o prijemu u državljanstvo Srbije. Takođe, naveo je da Konzularna kancelarije pruža i usluge prijema zahteva za izradu biometrijskih putnih isprava R. Srbije, odnosno da pruža i sve druge konzularne usluge za koje građani pokažu interesovanje.

Nakon opštih i posebnih informacija o nadležnostima Konzularne kancelarije Generalnog konzulata R. Srbije u Banjaluci sa sedištem u Trebinju, R. Ilić je posebnu pažnju poklonio razgovoru o mogućnostima za unapređenje privredne i ekonomske saradnje sa Srbijom, u svetlu predstojeće sednice dve vlade. S tim u vezi, podsetio je na činjenicu da je Vlada Srbije u prethodne tri godine izdvojila više od 15 miliona evra za pomoć Republici Srpskoj, od kog iznosa je značajan deo pristigao i u ove opštine. Pored toga, predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić, tokom posete Trebinju 10. aprila 2018. godine, obećao je značajnu pomoć i finansijsku podršku opštinama Istočne Hercegovine, nakon čega je usledila uplata sredstava koja su namenjena za konkretne projekte. Pored pomoći za obnovu Starog grada Trebinja i donacije za izgradnju saobraćajnice sa mostom preko reke Drine, koja će spajati saobraćajnicu Tjentište - Foča - Šćepan polje, sredstva su uplaćena i za Duhovni centar u Mrkonjićima, kao i za dugoočekivani vodovod u selu Baljci kod Bileća.

Načelnici opština su se zahvalili za izuzetnu pomoć i brigu koju predsednik Republike Srbije i Vlada Srbije pokazuju za Republiku Srpsku i Istočnu Hercegovinu, kao i za konkretnu finansijsku pomoć koja je uplaćena tokom prošlog i početkom ovog meseca. Poseban interes su pokazali za projekat Agrarnog fonda iz Trebinja, pod nazivom „Hercegovačka kuća“, koji je podržao predsednik Vučić tokom boravka u Trebinju i obećao im ustupanje poslovnog prostora u Beogradu, na besplatno korišćenje tokom narednih pet godina. Oni smatraju da će pomenuti projekat pomoći ukupnom razvoju sela, unapređenju poljoprivredne proizvodnje i opstanku stanovništva na ovim prostorima. Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i konzul Radoslav Ilić objasnili su detalje inicijative za zajedničko učešće, kao i potencijale proizvodnje organske hrane koja bi se plasirala na tržištu Beograda. Načelnike opština su pozvali da se aktivno uključe u realizaciju ovog projekta, jer imaju uslove za takvu proizvodnju i da poljoprivredne proizvođače sa teritorije njihove lokalne uprave motivišu za saradnju sa Agrarnim fondom u Trebinju.

U nastavku sednice Izvršni savet je doneo Odluku o prihvatanju donacije Vlade Republike Srbije za izgradnju saobraćajnice sa mostom preko reke Drine, koji će spajati saobraćajnicu Tjetište - Foča - Šćepan polje, nakon čega je razgovarano i o drugim infrastrukturnim projektima (energetika, turizam, rehabilitacija puteva), kao i o potrebi privlačenje investitora i mogućnostima za zapošljavanje mladih ljudi.

Predsednik Izvršnog saveta i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović izrazio je zadovoljstvo što je ovo telo zasedalo u punom sastavu i što su donesene jedinstvene odluke, zahvalivši se konzulu R. Iliću što je svojim prisustvom doprineo jačanju njihovog jedinstva i pozvao ih na saradnju radi dobrobiti građana Istočne Hercegovine.