Printer Friendly Version Шеф Конзуларне канцеларије у Требињу присуствовао седници Извршног савета Савеза општина источне Херцеговине @ 21 May 2018 10:51 AM

У Невесињу је 18.05.2018. године одржана 57. седница Извршног савета Савеза општина источне Херцеговине, на којој је разговарано о заједничким пројектима који би допринели развоју југа Републике Српске и задржали становништво на овим просторима. Седници је присуствовао и конзул у Конзуларној канцеларији Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, Радослав Илић.


Извршни Савет Савеза општина Источне Херцеговине чине начелници општина Невесиње, Билећа, Гацко, Љубиње, Берковићи и Источни Мостар, као и градоначелник града Требиња. Формиран је са циљем да се периодично (3-4 пута годишње), анализирају кључне активности које се реализују у горенаведеним општинама, сагледају могућности пружања међусобне помоћи у превазилажењу уочених проблема и потешкоћа у раду, као и да би се заједнички наступало према надлежним органима и институцијама Републике Српске, БиХ, ради обезбеђења средстава за уједначени развој Источне Херцеговине.

Носиоци извршне власти у локалним срединама и руководиоци градске управе Требиња, отворено су говорили о животним темама које их свакодневно оптерећују и посредно или непосредно утичу на одлазак младих са ових простора. Посебно су истакли своју и захвалност грађана које представљају, што је Влада Републике Србије донела Одлуку о отварању Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, као и што ће убудуће овим састанцима присуствовати шеф поменуте канцеларије. Они су, након уводног дела, замолили конзула Р. Илића да им се обрати и конкретније информише о надлежностима и досадашњем раду Конзуларне канцеларије.

Обраћујући се присутнима, Илић је истакао да отварање Конзуларне канцеларије има вишеструки значај за Источну Херцеговину, почев од симболичног присуства па до конкретног пружања свих конзуларних услуга грађанима који су до сада морали да путују до Бањалуке како би им Генерални конзулат пружио потребне услуге, или да своје захтеве за пријем у држављанство Србије предају службеницима Генералног конзулата у Мостару. Подсетио је на чињеницу да је канцеларија почела са радом пре месец дана и да је до сада тежишно пружала услуге пријема захтева за држављанство Републике Србије, као и услуге уручивања решења грађанима са територије И. Херцеговине о пријему у држављанство Србије. Такође, навео је да Конзуларна канцеларије пружа и услуге пријема захтева за израду биометријских путних исправа Р. Србије, односно да пружа и све друге конзуларне услуге за које грађани покажу интересовање.

Након општих и посебних информација о надлежностима Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу, Р. Илић је посебну пажњу поклонио разговору о могућностима за унапређење привредне и економске сарадње са Србијом, у светлу предстојеће седнице две владе. С тим у вези, подсетио је на чињеницу да је Влада Србије у претходне три године издвојила више од 15 милиона евра за помоћ Републици Српској, од ког износа је значајан део пристигао и у ове општине. Поред тога, председник Р. Србије Александар Вучић, током посете Требињу 10. априла 2018. године, обећао је значајну помоћ и финансијску подршку општинама Источне Херцеговине, након чега је уследила уплата средстава која су намењена за конкретне пројекте. Поред помоћи за обнову Старог града Требиња и донације за изградњу саобраћајнице са мостом преко реке Дрине, која ће спајати саобраћајницу Тјентиште - Фоча - Шћепан поље, средства су уплаћена и за Духовни центар у Мркоњићима, као и за дугоочекивани водовод у селу Баљци код Билећа.

Начелници општина су се захвалили за изузетну помоћ и бригу коју председник Републике Србије и Влада Србије показују за Републику Српску и Источну Херцеговину, као и за конкретну финансијску помоћ која је уплаћена током прошлог и почетком овог месеца. Посебан интерес су показали за пројекат Аграрног фонда из Требиња, под називом „Херцеговачка кућа“, који је подржао председник Вучић током боравка у Требињу и обећао им уступање пословног простора у Београду, на бесплатно коришћење током наредних пет година. Они сматрају да ће поменути пројекат помоћи укупном развоју села, унапређењу пољопривредне производње и опстанку становништва на овим просторима. Градоначелник Требиња Лука Петровић и конзул Радослав Илић објаснили су детаље иницијативе за заједничко учешће, као и потенцијале производње органске хране која би се пласирала на тржишту Београда. Начелнике општина су позвали да се активно укључе у реализацију овог пројекта, јер имају услове за такву производњу и да пољопривредне произвођаче са територије њихове локалне управе мотивишу за сарадњу са Аграрним фондом у Требињу.

У наставку седнице Извршни савет је донео Одлуку о прихватању донације Владе Републике Србије за изградњу саобраћајнице са мостом преко реке Дрине, који ће спајати саобраћајницу Тјетиште - Фоча - Шћепан поље, након чега је разговарано и о другим инфраструктурним пројектима (енергетика, туризам, рехабилитација путева), као и о потреби привлачење инвеститора и могућностима за запошљавање младих људи.

Председник Извршног савета и начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић изразио је задовољство што је ово тело заседало у пуном саставу и што су донесене јединствене одлуке, захваливши се конзулу Р. Илићу што је својим присуством допринео јачању њиховог јединства и позвао их на сарадњу ради добробити грађана Источне Херцеговине.