Printer Friendly Version Ministar odbrane R. Srbije Aleksandar Vulin posetio Banja Luku @ 14 May 2018 02:19 PM

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, boravio je u Banjaluci 11.05.2018. godine, radi prisustva obeležavanju Dana Vojske Republike Srpske. Tom prilikom se sastao i sa predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom.

 

 

Čestitajući praznik svim pripadnicima Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i pripadnicima Vojske RS, ministar Vulin je posebno istakao značaj mira rekavši da je mir svima životno važan, neophodan i potreban. Pritom je podsetio na činjenicu da će Bosna i Hercegovina postojati samo kao dogovor zasnovan na osnovu Dejtonskog sporazuma i to kroz funkcionisanje tri naroda i dva entiteta. „Tako Republika Srbija vidi ovaj prostor i spremna je da učini sve da bi se mir ovde zadržao, jer malo je naroda koji kao srpski narod znaju koliko vredi mir i koliko je skup rat“, poručio je ministar Vulin i zaključo da je Vojska Republike Srpske ispunila istorijsku misiju sačuvavši samo postojanje srpskog naroda na prostorima Bosne i Hercegovine, kao i regiona.

Povodom obeležavanja Dana Vojske RS, ministar Vulin je rekao novinarima da je u građanskom ratu u BiH, koji srpski narod nije tražio i nije izazvao, Vojska RS uspela da obezbedi opstanak srpskog naroda, kao i da spreči završetak genocida i proterivanja koji su vršeni nad Srbima u Prvom i Drugom svetskom ratu. „Srbija, kao jedan od svojih naznačajnih zadataka ima opstanak srpskog naroda van svojih granica“, istakao je Vulin.

 

 

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Vojska RS uvažavala međunarodne konvencije o ratovanju i da je to vojska koja je branila slobodu svog naroda i kojoj se ne može pripisati da je činila zločine. Čestitajući Dan Vojske Srpske svim njenim pripadnicima, Dodik je napomenuo da je 12.05.1992. godine doneta odluka o formiranju Vojske, kao vojne formacije u odbrani slobode srpskog naroda i političke i vojne verifikacije volje tog naroda koja se pre toga odrazila kroz formiranje R. Srpske.

„Da nije bilo Vojske RS stradanje našeg naroda bilo bi daleko veće i obimnije i podsetilo bi na naša stradanja iz Drugog svetskog rata“, rekao je Dodik. On je podsetio da je razlog zašto se srpski narod digao u stvaranje svoje države i vojske upravo to istorijsko sećanje na stradanje koje je bilo masovno u prošlom veku. Istovremeno je dodao da, bez obzira što Vojska RS više formalno i organizaciono ne postoji, ona ostaje sastavni deo srpskog naroda, duboko ukorenjen u njegovo opredeljenje.

 

 

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić istakao je da je Vojska RS omogućila da danas postoji Srpska, kao garant opstanka srpskog naroda u BiH i kao garant njegove ravnopravnosti. „Vojska Republike Srpske bila je narodna vojska, koju je činilo više od 215.000 ljudi i koja je odbranila svoj narod, a nastala u njegovoj muci. Ona se trudila da odbrani svoj narod, što je ponosno i uradila“, dodao je Ivanić. On je podsetio da je za odbranu srpskog naroda u proteklom ratu stradalo više od 23.000 pripadnika Vojske RS i poručio: „BiH i njene Oružane snage mogu biti stabilne pod uslovom da jedni druge uvažavamo, i vojnici i oficiri i političari. I narod Republike Srpske samo traži da Republika Srpska bude uvažena i spremni su na dogovore i kompromise, ali svaki put kada Republika Srpska ili njen narod budu ugroženi moramo imati svoje odgovore“.

Svečanosti su prisustvovali i poslanici u Narodnoj skupštini RS, ministar i zamenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš i Boris Jerinić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac i druge zvanice.


 

 

Nakon svečanosti. ministar Aleksandar Vulin sastao se sa predsednikom RS Miloradom Dodikom u Palati Republike. Tokom razgovora, Dodik je posebno bio zainteresovan za projekat koji je pokrenuo predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa izgradnjom jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih struktura.

S tim u vezi, on je izjavio da će Srpska osmisliti i sufinansirati realizaciju projekta za izgradnju stanova u lokalnim zajednicima za bivše pripadnike, komandante i oficire Vojske Republike Srpske koji imaju nerešen stambeni status. Dodik je istakao da će to biti urađeno i za pripadnike policije i drugih državnih organa, naglasivši da Srbija prednjači u rešavanju ovog pitanja, kao i da je za ovo važna briga države. Pored toga, Dodik je ocenio da je saradnja Srpske i Srbije izuzetna, što se ogleda i u namenskoj industriji, napomenuvši pritom da će to pomoći dodatnom angažovanju preduzeća RS na komercijalnim osnovama.

Vulin je zahvalio Dodiku na odličnoj saradnji Srpske i Srbije koja je, kako je rekao, na istorijskom nivou. On je izrazio zadovoljstvo što je u Banjaluci prisustvovao obeležavanju Dana Vojske RS, koja je u građanskom ratu zaštitila svoj narod. Poručio je i da će dobra saradnja Srpske i Srbije biti nastavljena.

 

 

Generalni konzul V. Nikolić prisustvovao je svečanom obeležavanju Dana Vojske Republike Srpske.