Printer Friendly Version Министар одбране Р. Србије Александар Вулин посетио Бањалуку @ 14 May 2018 02:10 PM

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, боравио је у Бањалуци 11.05.2018. године, ради присуства обележавању Дана Војске Републике Српске. Том приликом се састао и са председником Републике Српске (РС) Милорадом Додиком.

 

 

Честитајући празник свим припадницима Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и припадницима Војске РС, министар Вулин је посебно истакао значај мира рекавши да је мир свима животно важан, неопходан и потребан. Притом је подсетио на чињеницу да ће Босна и Херцеговина постојати само као договор заснован на основу Дејтонског споразума и то кроз функционисање три народа и два ентитета. „Тако Република Србија види овај простор и спремна је да учини све да би се мир овде задржао, јер мало је народа који као српски народ знају колико вреди мир и колико је скуп рат“, поручио је министар Вулин и закључо да је Војска Републике Српске испунила историјску мисију сачувавши само постојање српског народа на просторима Босне и Херцеговине, као и региона.

Поводом обележавања Дана Војске РС, министар Вулин је рекао новинарима да је у грађанском рату у БиХ, који српски народ није тражио и није изазвао, Војска РС успела да обезбеди опстанак српског народа, као и да спречи завршетак геноцида и протеривања који су вршени над Србима у Првом и Другом светском рату. „Србија, као један од својих назначајних задатака има опстанак српског народа ван својих граница“, истакао је Вулин.

 

 

Председник РС Милорад Додик изјавио је да је Војска РС уважавала међународне конвенције о ратовању и да је то војска која је бранила слободу свог народа и којој се не може приписати да је чинила злочине. Честитајући Дан Војске Српске свим њеним припадницима, Додик је напоменуо да је 12.05.1992. године донета одлука о формирању Војске, као војне формације у одбрани слободе српског народа и политичке и војне верификације воље тог народа која се пре тога одразила кроз формирање Р. Српске.

„Да није било Војске РС страдање нашег народа било би далеко веће и обимније и подсетило би на наша страдања из Другог светског рата“, рекао је Додик. Он је подсетио да је разлог зашто се српски народ дигао у стварање своје државе и војске управо то историјско сећање на страдање које је било масовно у прошлом веку. Истовремено је додао да, без обзира што Војска РС више формално и организационо не постоји, она остаје саставни део српског народа, дубоко укорењен у његово опредељење.

 

 

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић истакао је да је Војска РС омогућила да данас постоји Српска, као гарант опстанка српског народа у БиХ и као гарант његове равноправности. „Војска Републике Српске била је народна војска, коју је чинило више од 215.000 људи и која је одбранила свој народ, а настала у његовој муци. Она се трудила да одбрани свој народ, што је поносно и урадила“, додао је Иванић. Он је подсетио да је за одбрану српског народа у протеклом рату страдало више од 23.000 припадника Војске РС и поручио: „БиХ и њене Оружане снаге могу бити стабилне под условом да једни друге уважавамо, и војници и официри и политичари. И народ Републике Српске само тражи да Република Српска буде уважена и спремни су на договоре и компромисе, али сваки пут када Република Српска или њен народ буду угрожени морамо имати своје одговоре“.

Свечаности су присуствовали и посланици у Народној скупштини РС, министар и заменик министра одбране БиХ Марина Пендеш и Борис Јеринић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац и друге званице.

 

 

Након свечаности. министар Александар Вулин састао се са председником РС Милорадом Додиком у Палати Републике. Током разговора, Додик је посебно био заинтересован за пројекат који је покренуо председник Р. Србије Александар Вучић у вези са изградњом јефтиних станова за припаднике безбедносних структура.

С тим у вези, он је изјавио да ће Српска осмислити и суфинансирати реализацију пројекта за изградњу станова у локалним заједницима за бивше припаднике, команданте и официре Војске Републике Српске који имају нерешен стамбени статус. Додик је истакао да ће то бити урађено и за припаднике полиције и других државних органа, нагласивши да Србија предњачи у решавању овог питања, као и да је за ово важна брига државе. Поред тога, Додик је оценио да је сарадња Српске и Србије изузетна, што се огледа и у наменској индустрији, напоменувши притом да ће то помоћи додатном ангажовању предузећа РС на комерцијалним основама.

Вулин је захвалио Додику на одличној сарадњи Српске и Србије која је, како је рекао, на историјском нивоу. Он је изразио задовољство што је у Бањалуци присуствовао обележавању Дана Војске РС, која је у грађанском рату заштитила свој народ. Поручио је и да ће добра сарадња Српске и Србије бити настављена.

 

 

Генерални конзул В. Николић присуствовао је свечаном обележавању Дана Војске Републике Српске.