Printer Friendly Version Obeležena godišnjica stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji 1995 @ 3 May 2018 09:46 AM

Dana 01. maja 2018. godine u crkvi Presvete Bogorodice u Gradišci obeležena je 23 godišnjica stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji.

U akciji hrvatskih oružanih snaga „Bljesak“ na Zapadnu Slavoniju ubijena su ili nestala 283 pripadnika srpske nacionalnosti, uključujući 114 civila, među kojima su bili i žene i deca.

Služenju parastosa na polaganju venaca u crkvi Presvete Bogorodice  prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministar rada i boračko –invalidske zaštite u Vladi RS Milenko Savanović, ministar prosvete i kulture Dane Malešević, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija opštine Gradiška, predstavnici nevladinih organizacija, Udruženja proteranih Srba iz Zapadne Slavonije i Udruženja porodica nestalih.

Nakon održanog parastosa i polaganja venaca, obeležavanje godišnjice je nastavljeno spuštanjem venaca  sa mosta u reku Savu, u znak sećanja na žrtve.

Obeležavanju godišnjica stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji i polaganju venaca prisustvovao je i predstavnik Generalnog konzulata Republike Srbije u Banja Luci vicekonzul Perica Nikolić.