Printer Friendly Version Обележена годишњица страдања Срба у Западној Славонији 1995 @ 3 May 2018 09:41 AM

Дана 1. маја 2018. године у цркви Пресвете Богородице у Градишци обележена је 23 годишњица страдања Срба у Западној Славонији.

У акцији хрватских оружаних снага „Бљесак“ на Западну Славонију убијена су или нестала 283 припадника српске националности, укључујући 114 цивила, међу којима су били и жене и деца.

Служењу парастоса на полагању венаца у цркви Пресвете Богородице  присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан председништва БиХ Младен Иванић, министар рада и борачко –инвалидске заштите у Влади РС Миленко Савановић, министар просвете и културе Дане Малешевић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, делегација Народне скупштине Републике Српске, делегација општине Градишка, представници невладиних организација, Удружења протераних Срба из Западне Славоније и Удружења породица несталих.

Након одржаног парастоса и полагања венаца, обележавање годишњице је настављено спуштањем венаца  са моста у реку Саву, у знак сећања на жртве.


Обележавању годишњица страдања Срба у Западној Славонији и полагању венаца присуствовао је и представник Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци вицеконзул Перица Николић.