Printer Friendly Version Портал TrebinjeLive: Конзул Р. Илић пренео утиске о првих 15 дана рада Конзуларне канцеларије Р. Србије у Требињу @ 26 April 2018 02:57 PM

Током 14 дана рада у Требињу једине Конзуларне канцеларије Србије овакве врсте у свету, највише интересовање грађана је било за пријем у држављанство ове земље, па је за само две седмице поднето 40 захтева за више од 60 лица, док је кроз канцеларију прошло више од 200 људи који су се интересовали за конзуларне услуге, каже у разговору за ТребињеЛиве.инфо шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, са седиштем у Требињу, конзул Радослав Илић.

Он је навео да на једном захтеву који се подноси за пријем у држављансто има више лица, јер их подносе родитељи са јецом, истичући да их на седмичном нивоу шаљу МУП-у Србије. Притом је подсетио на чињеницу да су се Уговором о двојном држављанству закљученом између СРЈ и БиХ ("Сл. лист СРЈ", Међународни уговори број 2/03, који је ступио на снагу 15. маја 2003. године), државе уговорнице сагласиле да држављанин једне државе уговорнице може стећи држављанство друге државе уговорнице (двојни држављанин), без одрицања од држављанства које тренутно поседује. Такође, истакао је да се приликом подношења захтева за пријем у држављанство Србије не наплаћују никакве таксе.

“Није дефинисан период у коме МУП Р. Србије треба да донесе решење о пријему у држваљанство, али је према досадашњем искуству то око 18 месеци. Уколико се укаже потреба да је неком због посебно оправданих разлога пријем у држављаноство Србије убрза - подноси се молба И прилаже документација Конзуларној канцеларији да је то неопходно. Након тога Генерални конзулат Бања Лука, уз мишљење генералног конзулата шаље такву молбу у МУП Србије на одлучивање. Досад је готово 99 одсто случајева таквих молби позитивно решено, примера ради због лечења, путовања, запослења и слично”, појашњава Илић.

Поред конзуларних услуга, које се на дневном нивоу пружају грађанима, Конзуларна канцеларија ће посебну пажњу посветити унапређењу привредне, културне, друштвене, образовне, медицинске и других видова сарадње.
„Посебно је значајно за грађане Херцеговине могућност конкретизације  економске сарадње, која је препозната у пројекту ‘Херцеговачка кућа’, која би могла да се позиционира и на територији Србије, односно Београда. Таквим приступом пружили би могућност запослења највећег дела становништва Херцеговине, јер би све што буде произведено могли да пласирамо на нашем тржишту, конкретно на територији Београда, а касније и читаве Србије. Производи који се нуде у ‘Херцеговачкој кући’ изузетног су квалитета и препознати су како на простору Републике Српске, БиХ, тако на територији Србије“, истакао је Илић.

Грађани у Србији су заинтересовани за херцеговачки мед, пршут, сир, кајмак, вино, лековито биље ... Илић подсећа да се лично председник Србије Александар Вучић, током недавне посете Требињу, заложио да се “Херцеговачкој кући” у Београду обезбеди петогодишњи бесплатан простор.
“Сада све ово зависи  од организације Градске управе И Заједнице општина Источне Херцеговине. О том питању увелико разговарам са градоначелником Луком Петровићем и његовим сарадницима”, поручио је Илић, додајући да је већ договорено да се формира тим који ће радити на овом пројекту и давати подршку произвођачима, те да постоји и конкретна заинтересованост неколико банака, које су вољне да ову идеју подрже.

У току је тражење модалитета на који ће начин Град да помогне произвођачима - да ли покривањем дела камата или путем субвенционисања те врсте производње, како би произвођачи били сигурни да ће своје производе имати коме да продају, да ће то бити организовано преузето, здравствено контролисано и на крају пласирано на тржишту Србије.

Замисао је да на предстојећој заједничкој једници општина Источне Херцеговине буду укључене све општине у овај пројекат са свим расположивим капацитетима, како би се заједнички наступило и организовала контролисана производња која ће обезбиједити квалитет и континуитет у снабдевању тржишта органиским производима.
“Следећа година би требала да буде прекретница у наступу према Србији, што ће бити само један у низу конкретних доприноса Србије овом простору. То ће омогућити да се велики број људи запослио у источној Херцеговини и да себи и својој породици обезбеди сигурну егзистенцију”, подвлачи Илић.

Говорећи о повезивању са градовима у Србији, уз братимљења, наредни корак је потписивање конкретних протокола о сарадњи и стварање могућности да се и на тај начин побољша туристичка понуда, економска сарадња, те сачува веома богата културна и историјска баштина.
„Ми имамо изузетну политичку подршку и то је прилика за све нас да својим радом и конкретним пројектима додатно побољашамо све облике сарадње, јер од стварања Републике Српске нису биле боље везе са Републиком Србијом. То је прилика да, пре свега, утичемо на побољшање животних услова и  рада људи који живе на овим просторима”, истакао је Илић, додајући да је најзначајније да се да шанса младим људима да дођу до изражаја, да могу реализовати своје идеје И пројекте, обезбедити квалитетне услове за живот, образовање И професионално напредовање, како не би одлазили са својих вјековних огњишта.

У разговору за ТребињеЛиве.инфо, Илић каже и да велики број становника Србије није довољно упознат са свим туристичким потенцијалима Требиња и Херцеговине, због чега треба да се ради на додатној промоцији овог краја. Конзуларна канцеларија ће помоћи, у оквиру својих надлежности, да се област туризма додатно приближи грађанима Србије.

Иако је и раније пролазио кроз Требиње, сада, каже, има прилику да се детаљно упозна са градом и људима који у њему живе, због чега сматра да је привилегија боравити у најјужнијем граду Републике Српске, због чега ће се ускоро и његова породица из Бањалуке преселити у Требиње.
„Имам прилику да доживим Требиње, да га упознам, да видим његове лепоте, прошетам, разговарам са људима, осетим изузетно гостопримство, да видим ту благодет коју Требињци имају, а можда то и сами не препознају, јер су се на њу навикли као на нешто што се подразумева. Посебна благодет је клима, јединствен простор, историјске порекло, културна и духовна баштина која је препознатљива у региону и широм света, са чиме се требају поносити“, нагласио је Илић.

Посебно му је драго што се Конзуларна канцеларија налази у кући Луке Ћеловића Требињца, великог добротвора Универзитета у Београду, која је, након што је у њој отворена и српска банка, постала својеврсна “српска кућа”.
Простор у коме се налази Конзуларна канцеларија је један од најљепших који Србија тренутно има и који је пуним сјајем дочекао предсједника Вучића на отварању, а све захваљујући изузетној сарадњи генералног конзула Владимира Николића и Луке Петровића, градоначелника Требиња, који су покренули иницијативу да се отвори Конзуларна канцеларија Републике Србије у Требињу И у рекордном року реализовали ту идеју.

“Наша иницијатива ће бити да се подигне плоча или биста Луки Ћелоовићу и постави овде код ‘српске куће’, тако да ће сви они који долазе бити у прилици да препознају овај јединствен обејакат који је српском народу оставио велики добротвор Лука Ћеловић“, казао је Илић.
Илић наводи и да сада редовно чита ТребињеЛиве.инфо, који је, како каже, ажуран и редовно обавјештава своје посјетиоце о свим битним догађајима, што би могло служити као примјер за поједине институције, па чак и за неке општине да своје грађана на сличан начин информишу о свим значајнијим дешавањима која су од интереса за свакодневни живот и рад локалне средине.

За крај разговора, конзул је поручио грађанима Требиња да могу бити поносни на то што живе у прелијепом простору који има изузетну перспективу развоја. О томе сведочи експанзија градње и све већих инвестиција.  Притом имају одличну Градску управу, младе, амбициозне, вредне и посвећене људе који су опредељени да Требиње и његову околину учине препознатљивом и пожељном како за туристичке посете, тако и за озбиљне инвестиције. Такав приступ гарантује да је пред овим градом блистава будућност, која младим генерацијама и будућим покољењима, даје додатни мотив да се посвете његовом развоју и да остану овдје.

„Чувајте ово што имате јер је то неизмерно благо. Можда људи нису у довољној мери свесни свих благодети простора на коме живе и не доживљавају их на исти начин као што их доживи човек који у Требиње дође из друге средине. Веома је битно сачувати ово благо које су нам генерације пре нас оставиле, како не би дошли у ситуацију да нешто од тога буде угрожено. Ви и сви ми заједно, читав српски народ, можемо бити срећни што сада живимо у миру и поседујемо све услове за привредни, економски и сваки други напредак. Притом је најважније да имамо своју стабилну и просперитетну Србију чије је садашње руководство, предвођено председником Александром Вучићем, обезбедило стабилност и повољне економске услове за живот свих њених грађана. Истовремено, то пружа И повољну могућност да Србија може помоћи Србима у региону и дијаспори, како би сачували свој идентитет, ојачали позицију у сваком смислу и себи обезбедили сигурнију будућност. Ми смо један народ, који баштини исте вредности и на сличан начин размишљамо о својој будућности и о функционисању на добробит садашњих и будућих покољења. Притом не треба заборавити чињеницу да смо сви смо ми пролазни и да о нама најбоље говоре дела која остављамо иза нас. Зато морамо учини све да та дела и наши свакодневни поступци буду усмерени на опште добро српског народа“, закључио је Илић.

БРОЈКЕ О СРБИЈИ
66 амбасада
29 генералних конзулата
6 мисија
1 конзуларна канцеларија