Printer Friendly Version Generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić u svojstvu gosta prisustvovao Svečanoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj u čast predsednice Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije @ 26 April 2018 08:14 AM

Valentina Matvijenko, predsednica Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije posetila je Banjaluku 24.4.2018. godine, uz najviše počasti i mere bezbednosti.

Na sastanku zvaničnih delegacija, ona je predsedniku Srpske prenela pozdrave predsednika Ruske Federacije, a Milorad Dodik je Matvijenkovoj preneo zahvalnost za sve što je Rusija učinila za Srpsku, kako politički, tako i u oblasti ekonomije i kulture.

Nakon pomenutog zvaničnog susreta sa Dodikom, delegacije su položile venac na spomenik borcima NOR-a i uputile se u Narodnu skupštinu Republike Srpske (NS RS), radi prisustva svečanoj sednici koja je upriličena u čast Valentine Matvijenko.

Obraćajući se poslanicima, Matvijenko je navela da posebnu zaslugu u razvijanju međusobnih odnosa Republike Srpske (RS) i Rusije ima predsednik RS Milorad Dodik, napomenuvši da su oni prijateljski i čvrsti, te da se zajednički projekti razvijaju naporima obe strane.

Matvijenkova je podsetila na činjenicu da rukovodstvo Srpske stvara povoljnu poslovnu klimu za ruske investicije, naglasivši da je važno i što je u Banjaluci otvoren ruski kulturni centar Fondacije „Ruski svet“. Pritom je ukazala na činjenicu da se svake godine povećava broj stipendija za studente iz Srpske i BiH koji stažiraju na visokoškolskim ustanovama u Rusiji, te da će to biti nastavljeno. Ona je podsetila na duhovno jedinstvo Srba i Rusa u pravoslavlju, zajedničku borbu protiv fašizma i kulturu sećanja, navodeći da su Srbi i Rusi državotvorni i konstitutivni narodi. Pohvalila je odluku o podizanju rusko-srpskog pravoslavnog hrama u Banjaluci, rekavši da će to dodatno učvrstiti međusobne prijateljske veze.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović rekao je da poseta visoke ruske delegacije potvrđuje čvrstu povezanost srpskog i ruskog naroda, kao i dobre odnose i saradnju između Srpske i Rusije. On je zahvalio Matvijenkovoj na poseti i lepim rečima, kao i Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu na podršci R. Srpskoj

Svečanoj sednici NSRS, u svojstvu gosta, prisustvovao je i generalni konzul R. Srbije u Banja Luci Vladimir Nikolić.