Printer Friendly Version Генерални конзул Р. Србије Владимир Николић у својству госта присуствовао Свечаној седници Народне скупштине Републике Српске, одржаној у част председнице Савета Федерације Федералне скупштине Русије @ 26 April 2018 08:12 AM

Валентина Матвијенко, председница Савета Федерације Федералне скупштине Русије посетила je Бањалуку 24.4.2018. године, уз највише почасти и мере безбедности.

На састанку званичних делегација, она је председнику Српске пренела поздраве председника Руске Федерације, а Милорад Додик је Матвијенковој пренео захвалност за све што је Русија учинила за Српску, како политички, тако и у области економије и културе.

Након поменутог званичног сусрета са Додиком, делегације су положиле венац на споменик борцима НОР-a и упутиле се у Народну скупштину Републике Српске (НС РС), ради присуства свечаној седници која је уприличена у част Валентине Матвијенко.

Обраћајући се посланицима, Матвијенко је навела да посебну заслугу у развијању међусобних односа Републике Српске (РС) и Русије има председник РС Милорад Додик, напоменувши да су они пријатељски и чврсти, те да се заједнички пројекти развијају напорима обе стране.

Матвијенкова је подсетила на чињеницу да руководство Српске ствара повољну пословну климу за руске инвестиције, нагласивши да је важно и што је у Бањалуци отворен руски културни центар Фондације „Руски свет“. Притом је указала на чињеницу да се сваке године повећава број стипендија за студенте из Српске и БиХ који стажирају на високошколским установама у Русији, те да ће то бити настављено. Она је подсетила на духовно јединство Срба и Руса у православљу, заједничку борбу против фашизма и културу сећања, наводећи да су Срби и Руси државотворни и конститутивни народи. Похвалила је одлуку о подизању руско-српског православног храма у Бањалуци, рекавши да ће то додатно учврстити међусобне пријатељске везе.

Председник НС РС Недељко Чубриловић рекао је да посета високе руске делегације потврђује чврсту повезаност српског и руског народа, као и добре односе и сарадњу између Српске и Русије. Он је захвалио Матвијенковој на посети и лепим речима, као и Руској Федерацији и њеном председнику Владимиру Путину на подршци Р. Српској

Свечаној седници НСРС, у својству госта, присуствовао је и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Владимир Николић.