Printer Friendly Version Меморијалној академија „Свако дете-небо на земљи“ @ 23 April 2018 11:06 AM

Дана 17.04.2018. године у оквиру манифестације „ Дани сећања“, у организацији  Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, а под покровитељством председника РС Милорада Додика у Банском двору је одржана Меморијална академија под називом  „Свако дете-небо на земљи“.

 

Пре пригодног програма присутни су имали прилику да чују обраћање директора Републичког центра М. Којића и председника Р. Српске М. Додика који је рекао да је српски народ био често изложен бројним, великим и масовним страдањима, наводећи да је „само у последњем отаџбинском  рату страдало 447 деце српске националности.“ С тим у вези додао је да је у Другом светском рату укупно страдало 74.000 српске деце, а у Првом светском рату, према неким статистикама, страдало и више од 100.000 српске деце. Између осталог М. Додик је у свом говору цитирао и патријарха српског Павла који је једном рекао да када страда дете- страда цели свет.

Овом догађају су, поред бројних представника политичког и јавног живота РС, присуствовали и Његово Преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, председник Јеврејског културног центра у Бања Луци Арие Ливне, бројни потомци жртава рата као и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци В. Николић.