Printer Friendly Version U Donjoj Gradini obeležen Dan sećanja na žrtve NDH @ 16 April 2018 11:31 AM

Dana 15.04.2018. godine u Spomen području  Donja Gradina, pred više hiljada okupljenih, obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaških zločina izvršenih u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Ovom obeležavanju prisustvovali su najviši predstavnici Republike Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom, predsednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem i premijerkom Željkom Cvijanović. Bili su prisutni i predstavnici diplomatskog kora akreditovanih u BIH među kojima i ambasadori Rusije, SAD, Nemačke itd. U ime R. Srbije u Donjoj Gradini bili su predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i ministri Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević.

U svom obraćanju prisutnima Maja Gojković je istakla da se o stradanjima u Jasenovcu, jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu, mora glasno govoriti i da na sadašnjim i budućim generacijama ostaje da o tome svedoče i upozoravaju. Dodala je da srpska strana neće dozvoliti da se negiraju, opravdavaju i zaborave ovi strašni zločini.

U svom govoru predsednik R. Srpske Milorad Dodik je rekao da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat Nezavisne države Hrvatske za koji nikada niko nije odgovarao i koji i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. „ Ovo je mesto koje navodi čoveka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tama mesta istorije i da se ne bi ponovo vratio užasan bol i jauk, koji su mogli da čuju samo krošnje i nebo iznad nas“ zaključio je Dodik.

Pomenutom obeležavanju prisustvovali su i D. Kovačević otpravnik poslova Ambasade Srbije u Sarajevu, kao i V. Nikolić generalni konzul GK R. Srbije Banja Luka.