Printer Friendly Version У Доњој Градини обележен Дан сећања на жртве НДХ @ 16 April 2018 11:26 AM

Дана 15.04.2018. године у Спомен подручју  Доња Градина, пред више хиљада окупљених, обележен је Дан сећања на жртве усташких злочина извршених у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Овом обележавању присуствовали су највиши представници Републике Српске на челу са председником Милорадом Додиком, председником Народне скупштине Недељком Чубриловићем и премијерком Жељком Цвијановић. Били су присутни и представници дипломатског кора акредитованих у БИХ међу којима и амбасадори Русије, САД, Немачке итд. У име Р. Србије у Доњој Градини били су председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и министри Александар Вулин и Зоран Ђорђевић.

 

У свом обраћању присутнима М. Гојковић је истакла да се о страдањима у Јасеновцу, једном од најстрашнијих концентрационих логора у Другом светском рату, мора гласно говорити и да на садашњим и будућим генерацијама остаје да о томе сведоче и упозоравају. Додала је да српска страна неће дозволити да се негирају, оправдавају и забораве ови страшни злочини.

У свом говору председник Р. Српске  Милорад Додик је рекао да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне државе Хрватске за који никада нико није одговарао и који и данас нема своју званичну категоризацију као геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. „ Ово је место које наводи човека да ћути, јер нема шта да каже, а сада знам да морамо да говоримо о овоме, да не би било заборављено и однесено у нека тама места историје и да се не би поново вратио ужасан бол и јаук, који су могли да чују само крошње и небо изнад нас“ закључио је  Додик.

Поменутом обележавању присуствовали су и Д. Ковачевић отправник послова Амбасаде Србије у Сарајеву, као и В. Николић генерални конзул ГК Р. Србије Бања Лука.