Printer Friendly Version Poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Trebinju @ 12 April 2018 09:31 AM

Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić boravio je 10.4.2018. godine u Trebinju kojom prilikom je obišao radove na izgradnji vrtića „Srbija“, posetio Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg sa predsednikom R. Srpske (RS) Miloradom Dodikom, svečano otvorio Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata Banja Luka sa sedištem u Trebinju, upoznao se sa ponudom specijalizovane prodavnicu hrane Hercegovačka kuća i obratio se velikom broju građana Trebinja i Hercegovine na Trgu Slobode u Trebinju.


 

Predsednik Vučić je u Trebinje stigao oko 14.30 zajedno sa predsednikom Dodikom, nakon dvodnevne posete Mostaru. Odmah po dolasku, obišao je radove na izgradnji vrtića „Srbija“ u trebinjskom naselju Gorica, gde su mu deca pripredila svečan doček povicima „Srbija, Srbija“. On im se zahvalio na izuzetnom dočeku, rekavši da ne može da se oseća ponosnije kao predsednik države nego u takvim trenucima i na ovakvom mestu. Izneo je i lično zadovoljstvo izvedenim radovima, istakavši da se time pomaže građanima Srpske, „kao što su oni pomagali Srbiju kada god je bilo potrebno i kada je bilo moguće“. On je naveo da će vrtić „Srbija“ za nešto više od mesec dana biti spreman za tehnički prijem, da će u njemu biti 80 mališana i 20 u jaslicama i da se raduje što će to mesto dobiti jedno moderno zdanje (Vlada Srbije je izdvojila 500.000 evra za izgradnju vrtića). Najavio je da će, pored vrtića, Republika Srbija finansirati izgradnju vodovoda u mestu Banjci kod Bileće (u iznosu od 300.000 evra), i pružiti finansijsku podršku obnovi sela Mrkonjići kod Trebinja, rodnom mestu Svetog Vasilija Ostroškog.

Nakon obilaska radova u naselju Gorica, predsednik Srbije je posetio Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, gde ga je dočekao episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorije. Tom prilikom je razgledao crkvu iz 1888. godine, koja se nalazi u parku Jovana Dučića u centru Trebinja, obnovljenu 2008. godine. Vladika Grigorije je upoznao predsednika Vučića sa istorijatom hrama pored kojeg se nalazi eparhiji dom i biblioteka u kojoj je 1908. godine osnovana Srpska škola.

Predsednik Vučić se iz hrama uputio prema ulici Njegoševa broj 4, gde je svečano otvorio Konzularnu kancelariju Republike Srbije.

Nakon toga, u pratnji zvaničnika Republike Srpske, obišao je specijalizovanu prodavnicu organske hrane Hercegovačka kuća („Herzeg house“), i nastavio šetnju prema Trgu slobode gde se obratio građanima Trebinja i Hercegovine.

Tokom zvaničnog govora, rekao je da narod Srpske voli i poštuje Srbiju, kao što Srbija voli i poštuje Srpsku i njen narod, poručivši: „Nisam ni sanjao da će ovde da me dočeka više hiljada ljudi i beskrajno vam hvala na tome. Najradije bih zaplakao od sreće. Drago mi je što toliko volite i poštujete Srbiju, baš onoliko koliko mi poštijemo i volimo R. Srpsku“.

Posebno je istakao činjenicu da vlasti Srbije ispunjavaju svoja obećanja, da je Srbija finansijski disciplinovana i da je u prilici da pomogne Srpskoj.  S tim u vezi, podsetio je prisutne da je Srbija to uradili  kada su bile poplave u Republici Srpskoj (2014. godine), kao i da je prošle godine izdvojila pet miliona evra za pomoć građanima, a sve to zahvaljujući činjenici što je „danas stabilnija i može pomoći“. Okupljenim građanima je poručio da će u narednom periodu biti izdvojeno oko 2,5 miliona evra za završetak radova koji se izvode na putu Tjentište-Foča, dva miliona evra za Stari Grad Trebinje, 400.000 evra za Mrkonjiće kao i 300.000 evra za vodovod u hercegovačkom selu Banjci. Obraćanje je završio podsećanjem na reči kralja Aleksandra koji je, prilikom posete Trebinju (neposredno pre atentata u Marselju 1934. godine), rekao da je to grad heroja, mučenika i pesnika. Mi mnogo volimo Republiku Srpsku, a vama beskrajno hvala što volite Srbiju zaključio je predsednik Aleksandar Vučić.