Printer Friendly Version Посета председника Републике Србије Александра Вучића Требињу @ 12 April 2018 09:26 AM

Председник Р. Србије Александар Вучић боравио је 10.4.2018. године у Требињу којом приликом је обишао радове на изградњи вртића „Србија“, посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег са председником Р. Српске (РС) Милорадом Додиком, свечано отворио Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу, упознао се са понудом специјализоване продавницу хране Херцеговачка кућа и обратио се великом броју грађана Требиња и Херцеговине на Тргу Слободе у Требињу.


Председник Вучић је у Требиње стигао око 14.30 заједно са председником Додиком, након дводневне посете Мостару. Одмах по доласку, обишао је радове на изградњи вртића „Србија“ у требињском насељу Горица, где су му деца припредила свечан дочек повицима „Србија, Србија“. Он им се захвалио на изузетном дочеку, рекавши да не може да се осећа поносније као председник државе него у таквим тренуцима и на оваквом месту. Изнео је и лично задовољство изведеним радовима, истакавши да се тиме помаже грађанима Српске, „као што су они помагали Србију када год је било потребно и када је било могуће“. Он је навео да ће вртић „Србија“ за нешто више од месец дана бити спреман за технички пријем, да ће у њему бити 80 малишана и 20 у јаслицама и да се радује што ће то место добити једно модерно здање (Влада Србије је издвојила 500.000 евра за изградњу вртића). Најавио је да ће, поред вртића, Република Србија финансирати изградњу водовода у месту Бањци код Билеће (у износу од 300.000 евра), и пружити финансијску подршку обнови села Мркоњићи код Требиња, родном месту Светог Василија Острошког.

Након обиласка радова у насељу Горица, председник Србије је посетио Саборни храм Светог Преображења Господњег, где га је дочекао епископом захумско-херцеговачким и приморским Григорије. Том приликом је разгледао цркву из 1888. године, која се налази у парку Јована Дучића у центру Требиња, обновљену 2008. године. Владика Григорије је упознао председника Вучића са историјатом храма поред којег се налази епархији дом и библиотека у којој је 1908. године основана Српска школа.

Председник Вучић се из храма упутио према улици Његошева број 4, где је свечано отворио Конзуларну канцеларију Републике Србије.

Након тога, у пратњи званичника Републике Српске, обишао је специјализовану продавницу органске хране Херцеговачка кућа („Herzeg house“), и наставио шетњу према Тргу слободе где се обратио грађанима Требиња и Херцеговине.

Током званичног говора, рекао је да народ Српске воли и поштује Србију, као што Србија воли и поштује Српску и њен народ, поручивши: „Нисам ни сањао да ће овде да ме дочека више хиљада људи и бескрајно вам хвала на томе. Најрадије бих заплакао од среће. Драго ми је што толико волите и поштујете Србију, баш онолико колико ми поштијемо и волимо Р. Српску“.

Посебно је истакао чињеницу да власти Србије испуњавају своја обећања, да је Србија финансијски дисциплинована и да је у прилици да помогне Српској.  С тим у вези, подсетио је присутне да је Србија то урадили  када су биле поплаве у Републици Српској (2014. године), као и да је прошле године издвојила пет милиона евра за помоћ грађанима, а све то захваљујући чињеници што је „данас стабилнија и може помоћи“. Окупљеним грађанима је поручио да ће у наредном периоду бити издвојено око 2,5 милиона евра за завршетак радова који се изводе на путу Тјентиште-Фоча, два милиона евра за Стари Град Требиње, 400.000 евра за Мркоњиће као и 300.000 евра за водовод у херцеговачком селу Бањци. Обраћање је завршио подсећањем на речи краља Александра који је, приликом посете Требињу (непосредно пре атентата у Марсељу 1934. године), рекао да је то град хероја, мученика и песника. Ми много волимо Републику Српску, а вама бескрајно хвала што волите Србију закључио је председник Александар Вучић.