Printer Friendly Version Promocija časopisa „Savindan“ u prostorijama Generalnog konzulata Banja Luka @ 26 March 2018 02:38 PM

Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka je, 22.03.2018. godine, u saradnji sa Zavičajnim društvom „Sa Ovčara i Kablara“ organizovao promociju časopisa „Savindan“, Mileševskog kulturnog kluba „Sveti Sava“. Promociji je prisustvovalo oko 60 članova Zavičajnog društva i njihovih gostiju iz Kraljeva i Prijepolja.


Generalni konzul Vladimir Nikolić je, na početku promocije, pozdravio prisutne i poželeo im dobrodošlicu u DKP, kao i prijatno druženje sa njihovim gostima iz Srbije. Nakon toga je predsednik Upravnog odbora Mileševskog kulturnog kluba „Sveti Sava“ iz Prijepolja, Zoran Malešić, predstavio istoriju Kluba, aktivnosti i izdavaštvo. Poslednji broj časopisa (broj 28), predstavio je Radovan Tipsarević iz Kraljeva, a o posebnim temama iz časopisa su govorili prof. dr Novak Nedić („Ko je Salih Selimović“), kao i prof. dr. Dragoslav Kočović, koji je besedio o obeležavanju dvesta godina od Njegoševog rođenja.


U umetničkom delu programa učestvovali su pesnik Duško Đukić, koji je govorio svoju pesmu o Banjaluci; Mirko Vuković, koji je čitao dva zapisa o manastiru Mileševi; kao i učenik Nikša Dekić, koji je recitovao pesmu Matije Bećkovića „Priča o Svetom Savi“. Milenko Gemaljević, član Zavičajnog društva „Sa Ovčara i Kablara“ prisutne je pozdravio svojom pričom o monahu Korilu, koji je nedavno preminuo na Hilandaru.

Promociju časopisa vodio je Tihomir Levajac, profesor u penziji, predsednik Zavičajnog kluba „Sa Ovčara i Kablara“ čiji su članovi, nakon svečane promocije pomenutog časopisa, priredili posluženje za sve prisutne goste.