Printer Friendly Version Промоција часописа „Савиндан“ у просторијама Генералног конзулата Бања Лука @ 26 March 2018 02:36 PM

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука је, 22.03.2018. године, у сарадњи са Завичајним друштвом „Са Овчара и Каблара“ организовао промоцију часописа „Савиндан“, Милешевског културног клуба „Свети Сава“. Промоцији је присуствовало око 60 чланова Завичајног друштва и њихових гостију из Краљева и Пријепоља.


Генерални конзул Владимир Николић је, на почетку промоције, поздравио присутне и пожелео им добродошлицу у ДКП, као и пријатно дружење са њиховим гостима из Србије. Након тога је председник Управног одбора Милешевског културног клуба „Свети Сава“ из Пријепоља, Зоран Малешић, представио историју Клуба, активности и издаваштво. Последњи број часописа (број 28), представио је Радован Типсаревић из Краљева, а о посебним темама из часописа су говорили проф. др Новак Недић („Ко је Салих Селимовић“), као и проф. др. Драгослав Кочовић, који је беседио о обележавању двеста година од Његошевог рођења.


У уметничком делу програма учествовали су песник Душко Ђукић, који је говорио своју песму о Бањалуци; Мирко Вуковић, који је читао два записа о манастиру Милешеви; као и ученик Никша Декић, који је рецитовао песму Матије Бећковића „Прича о Светом Сави“. Миленко Гемаљевић, члан Завичајног друштва „Са Овчара и Каблара“ присутне је поздравио својом причом о монаху Корилу, који је недавно преминуо на Хиландару.


Промоцију часописа водио је Тихомир Левајац, професор у пензији, председник Завичајног клуба „Са Овчара и Каблара“ чији су чланови, након свечане промоције поменутог часописа, приредили послужење за све присутне госте.