Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao svečanom prijem u Beogradu povodom Dana Republike Srpske i proglašenja prvog Ustava @ 16 March 2018 12:58 PM

U Beogradu je 15.03.2018. godine, u organizaciji Predstavništva R. Srpske, održan svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 26 godina od proglašenja prvog Ustava Srpske.


 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na početku govora podsetio je na prvi Ustav Republike Srpske, koji je donet 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike Bosne i Hercegovine, dok je naziv Republika Srpska zvanično proglašen 12. avgusta 1992. godine.

Dodik je, obraćajući se zvanicama na prijemu, izjavio je da Srbija uvek i iznova ostaje njegova inspiracija i da u nacionalnoj borbi Srba uvek nađe inspiraciju za političku borbu, te da je veoma značajno da i Srbija na taj način doživljava Srpsku, i da se to često čuje i vidi. On je rekao da je Srpska veoma zainteresovana za pitanje Kosova i Metohije i podsetio da nigde ne piše da se može formirati vojska Kosova. „Neki će reći da se mešamo. Ne, mi samo govorimo naše. Zamoliću predsednika Vučića da ima u vidu da ne može da se odvoji pitanje Republike Srpske i Kosova. Ne može za neke da važe pravila, a za druge ne“. Prema Dejtonskom sporazumu, Republika Srpska ima pravo da ima vojsku, a Kosovo takvog dokumenta nema – objasnio je Dodik.

On je ponovio da su Srbija i Republika Srpska, u političkom smislu gledano, kao dve zasebne države, ali da je to, jedinstven nacionalni prostor na kojem se nalaze Srbi i da je nedeljiv, te zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću za najbolje moguće odnose Srbije i Srpske i dodao da je uveren u skori završetak Deklaracije o očuvanju srpskog identiteta, koji nije uperena ni protiv koga.

Blagoslov skupu dao je patrijarh srpski Irinej, naglasivši da je Srpska deo istorije i da ovakav poredak omogućava opstanak i Republike Srpske i svih naroda koji u njoj žive. Patrijarh je istakao da je srpski narod imao državu od početka istorije, znao je šta su ustav i državni zakoni i naučio da ih poštuje.


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da joj je izuzetno zadovoljstvo da u ime Vlade, ali i kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, može da kaže da je ovo za nju jedan od najlepših dana. Navodeći da je, pre dolaska na svečani prijem u Beogradu, bila u Banjaluci i sa kolegama i prijateljima iz Vlade Republike Srpske razgovarala o velikom broju zajedničkih projekata čija je realizacija u toku ili će biti realizovani. Ona je ocenila da specijalne veze Srbije i Republike Srpske nikada nisu bile bolje, o čemu svedoči i osma zajednička sednica dve vlade, održana krajem prošle godine, kao i predstojeća koja će biti održana u Trebinju.


 

Brnabićeva je ukazala da je Srbija, zahvaljujući hrabrom vođstvu Vučića kao premijera prethodne Vlade, uspela da ostvari makroekonomsku stabilnost, napravi finansijsku konsolidaciju i ima zdrav budžet i osnove za dalji rast i razvoj, što joj je omogućilo da pomaže svom narodu i van granica. „To nam je omogućilo da pomognemo našoj braći i prijateljima, našem narodu i van granica Srbije i da 2015. godine doniramo pet miliona evra za Srebrenicu i prošle godine još 5,5 miliona evra za vrtiće, škole, puteve, studentske domove i drugo u Republici Srpskoj, ali i opštinama u Federaciji BiH gde živi naš narod“, rekla je Brnabićeva.

Prijemu su prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, zvaničnici Srbije i Srpske, predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije i Srpske, kao i generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, BiH, Vladimir Nikolić.