Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао свечаном пријем у Београду поводом Дана Републике Српске и проглашења првог Устава @ 16 March 2018 12:54 PM

У Београду jе 15.03.2018. године, у организацији Представништва Р. Српске, одржан свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 26 година од проглашења првог Устава Српске.


 

Председник Републике Српске Милорад Додик на почетку говора подсетио је на први Устав Републике Српске, који је донет 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине, док је назив Република Српска званично проглашен 12. августа 1992. године.

Додик је, обраћајући се званицама на пријему, изјавио је да Србија увек и изнова остаје његова инспирација и да у националној борби Срба увек нађе инспирацију за политичку борбу, те да је веома значајно да и Србија на тај начин доживљава Српску, и да се то често чује и види. Он је рекао да је Српска веома заинтересована за питање Косова и Метохије и подсетио да нигде не пише да се може формирати војска Косова. „Неки ће рећи да се мешамо. Не, ми само говоримо наше. Замолићу председника Вучића да има у виду да не може да се одвоји питање Републике Српске и Косова. Не може за неке да важе правила, а за друге не“. Према Дејтонском споразуму, Република Српска има право да има војску, а Косово таквог документа нема – објаснио је Додик.

Он је поновио да су Србија и Република Српска, у политичком смислу гледано, као две засебне државе, али да је то, јединствен национални простор на којем се налазе Срби и да је недељив, те захвалио председнику Александру Вучићу за најбоље могуће односе Србије и Српске и додао да је уверен у скори завршетак Декларације о очувању српског идентитета, који није уперена ни против кога.

Благослов скупу дао је патријарх српски Иринеј, нагласивши да је Српска део историје и да овакав поредак омогућава опстанак и Републике Српске и свих народа који у њој живе. Патријарх је истакао да је српски народ имао државу од почетка историје, знао је шта су устав и државни закони и научио да их поштује.


Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да јој је изузетно задовољство да у име Владе, али и као изасланик председника Србије Александра Вучића, може да каже да је ово за њу један од најлепших дана. Наводећи да је, пре доласка на свечани пријем у Београду, била у Бањалуци и са колегама и пријатељима из Владе Републике Српске разговарала о великом броју заједничких пројеката чија је реализација у току или ће бити реализовани. Она је оценила да специјалне везе Србије и Републике Српске никада нису биле боље, о чему сведочи и осма заједничка седница две владе, одржана крајем прошле године, као и предстојећа која ће бити одржана у Требињу.

Брнабићева је указала да је Србија, захваљујући храбром вођству Вучића као премијера претходне Владе, успела да оствари макроекономску стабилност, направи финансијску консолидацију и има здрав буџет и основе за даљи раст и развој, што јој је омогућило да помаже свом народу и ван граница. „То нам је омогућило да помогнемо нашој браћи и пријатељима, нашем народу и ван граница Србије и да 2015. године донирамо пет милиона евра за Сребреницу и прошле године још 5,5 милиона евра за вртиће, школе, путеве, студентске домове и друго у Републици Српској, али и општинама у Федерацији БиХ где живи наш народ“, рекла је Брнабићева.

Пријему су присуствовали и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, званичници Србије и Српске, представници дипломатског кора у Београду, личности из јавног и културног живота Србије и Српске, као и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.