Printer Friendly Version Predsednica Vlade Republike Srbije Ane Brnabić posetila Banjaluku @ 16 March 2018 09:37 AM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predvodila je delegaciju koja je, 15. marta 2018. godine, boravila u Banjoj Luci. Delegaciju Srbije činili su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Odmah po dolasku, predsednica Vlade se sastala sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske – Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović. Na sastanku, koji je održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, učestvovali su ministar industrije i energetike Republike Srpske Petar Đokić i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.


Nakon susreta sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija, zahvaljujući uspehu u sprovođenju reformi, u mogućnosti da pomogne Republici Srpskoj. Takođe je istakla da, zahvaljujući fiskalnim reformama, fiskalnoj disciplini i makroekonomskoj stabilnosti, koje je implementirala prethodna vlada sa Aleksandrom Vučićem na čelu, Srbija može da pruži pomoć Republici Srpskoj u realizaciji projekata. Istovremeno je najavila da će se posebno razgovarati o novim energetskim projektima, koji će doprineti investicijama, kao i energetskoj sigurnosti i stabilnosti Srbije i Republike Srpske. S tim u vezi, ukazala je da je to dobro i za BDP Srbije kao i za građevinske kompanije, poručivši da će se o tome razgovarati tokom aprila ove godine.

Delegacija Vlade Srbije se, nakon toga, sastala i sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem, koji je tom prilikom govorio o aktuelnim projektima u ovom gradu. Sastanku, na kojem je bilo reči i o otvaranju inovativne toplane na bio masu („Eko-toplane“), prisustvovala je i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsednica Srebrenka Golić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je ocenila da je izgradnja nove toplane na bio masu inovativan potez, naglasivši da je svojim dolaskom na svečano otvaranje ovog postrojenja želela da pruži podršku i brojnim preduzećima iz Srbije, koja su učestvovala u njenoj izgradnji. Učešće tih, kao i preduzeća iz Republike Srpske koja su radila na izgradnji ove toplane, predstavlja dokaz da naše kompanije, bez obzira na sve izazove, mogu da pariraju tehnologijama iz zapadnih zemalja, podvukla je ona.


Delegacija Vlade Srbije je, u nastavku posete Banjaluci, prisustvovala i konferenciji „Energetska suverenost–Banjaluka kao regionalni centar“, na kojoj je svečano promovisano novoizgrađeno preduzeće „Eko-toplane“. Skupu su, pored predstavnika vlasti Srbije i Republike Srpske, prisustvovali i ambasadori i diplomate, predstavnici privrednih komora, predstavnici 17 gradova iz zemlje i okruženja, stručnjaci iz oblasti energetike i predstavnici javnog, političkog i društvenog života Republike Srpske i Srbije.

Obraćajući se prisutnima na pomenutoj konferenciji, predsednica Vlade Srbije rekla je da je projekat Eko-toplane u Banjaluci važan jer se za njegovu realizaciju koriste domaća tehnologija i obnovljivi izvori energije, kao i da to utiče na lokalno zapošljavanje. Ovaj projekat pokazuje da imamo preduzeća potekla iz Republike Srpske koja mogu da se takmiče sa najboljim stranim firmama, zapošljavaju veliki broj ljudi u Srbiji i onda ih gledamo kao naša zajednička, jer mogu napraviti inovativna rešenja i najbolju tehologiju. To su firme koje su dale veliki signal za ostalu privredu, istakla je Brnabićeva. Ona je poručila da je potrebno ponovo uspostaviti saradnju privrede sa naučnim i obrazovnim institucijama jer je to potencijal koji Srbija i Srpska imaju.


Sastancima u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, BiH, Vladimir Nikolić.