Printer Friendly Version Председница Владе Републике Србије Ане Брнабић посетила Бањалуку @ 16 March 2018 09:30 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводила је делегацију која је, 15. марта 2018. године, боравила у Бањој Луци. Делегацију Србије чинили су министар рударства и енергетике Александар Антић, министар заштите животне средине Горан Триван, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. Одмах по доласку, председница Владе се састала са председником и премијерком Републике Српске – Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић. На састанку, који је одржан у Административном центру Владе Републике Српске, учествовали су министар индустрије и енергетике Републике Српске Петар Ђокић и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.


Након сусрета са председником и премијерком Републике Српске, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија, захваљујући успеху у спровођењу реформи, у могућности да помогне Републици Српској. Такође је истакла да, захваљујући фискалним реформама, фискалној дисциплини и макроекономској стабилности, које је имплементирала претходна влада са Александром Вучићем на челу, Србија може да пружи помоћ Републици Српској у реализацији пројеката. Истовремено је најавила да ће се посебно разговарати о новим енергетским пројектима, који ће допринети инвестицијама, као и енергетској сигурности и стабилности Србије и Републике Српске. С тим у вези, указала је да је то добро и за БДП Србије као и за грађевинске компаније, поручивши да ће се о томе разговарати током априла ове године.


Делегација Владе Србије се, након тога, састала и са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем, који је том приликом говорио о актуелним пројектима у овом граду. Састанку, на којем је било речи и о отварању иновативне топлане на био масу („Еко-топлане“), присуствовала је и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредседница Сребренка Голић и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Председница Владе Ана Брнабић је оценила да је изградња нове топлане на био масу иновативан потез, нагласивши да је својим доласком на свечано отварање овог постројења желела да пружи подршку и бројним предузећима из Србије, која су учествовала у њеној изградњи. Учешће тих, као и предузећа из Републике Српске која су радила на изградњи ове топлане, представља доказ да наше компаније, без обзира на све изазове, могу да парирају технологијама из западних земаља, подвукла је она.


Делегација Владе Србије је, у наставку посете Бањалуци, присуствовала и конференцији „Енергетска сувереност–Бањалука као регионални центар“, на којој је свечано промовисано новоизграђено предузеће „Еко-топлане“. Скупу су, поред представника власти Србије и Републике Српске, присуствовали и амбасадори и дипломате, представници привредних комора, представници 17 градова из земље и окружења, стручњаци из области енергетике и представници јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске и Србије.

 



Обраћајући се присутнима на поменутој конференцији, председница Владе Србије рекла је да је пројекат Еко-топлане у Бањалуци важан јер се за његову реализацију користе домаћа технологија и обновљиви извори енергије, као и да то утиче на локално запошљавање. Овај пројекат показује да имамо предузећа потекла из Републике Српске која могу да се такмиче са најбољим страним фирмама, запошљавају велики број људи у Србији и онда их гледамо као наша заједничка, јер могу направити иновативна решења и најбољу техологију. То су фирме које су дале велики сигнал за осталу привреду, истакла је Брнабићева. Она је поручила да је потребно поново успоставити сарадњу привреде са научним и образовним институцијама јер је то потенцијал који Србија и Српска имају.



Састанцима у Административном центру Владе Републике Српске присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, БиХ, Владимир Николић.