Printer Friendly Version Konferencija „Zapadni Balkan i članstvo u EU“ @ 26 February 2018 08:22 AM

Konferencija „Zapadni Balkan i članstvo u EU - jača regionalna saradnja u cilju bržeg procesa EI“, održana je 23. februara 2018. godinie u Banjaluci. Organizator ove međunarodne konferencije bilo je Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je ispred Vlade Republike Srbije prisustvovala konferenciji, istakla je da je Srbija kao trenutni lider u procesu evropskih integracija konstruktivna i spremna da pomogne susednim zemljama i naglasila da će srpsko ministarstvo pomagati i dalje Bosni i Hercegovini na pripremi odgovora za upitnik Evropske komisije. Istovremeno je poručila: „Srbija je tu i Srbija je konstruktivna i hoće da svoju ulogu lidera u procesu zajedno sa Crnom Gorom, onako kako je strategija i prepoznala, ispuni na pravi način“.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto konstatovali su da su se za BiH stvari u procesu evrointegracija pozitivno otvorile, nakon završetka aktivnosti sa Upitnikom Evropske komisije.

Konferenciji je prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić.