Printer Friendly Version Конференција „Западни Балкан и чланство у ЕУ“ @ 26 February 2018 08:21 AM

Конференција „Западни Балкан и чланство у ЕУ - јача регионална сарадња у циљу бржег процеса ЕИ“, одржана је 23. фебруара 2018. годиние у Бањалуци. Организатор ове међународне конференције било је Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је испред Владе Републике Србије присуствовала конференцији, истакла је да је Србија као тренутни лидер у процесу европских интеграција конструктивна и спремна да помогне суседним земљама и нагласила да ће српско министарство помагати и даље Босни и Херцеговини на припреми одговора за упитник Европске комисије. Истовремено је поручила: „Србија је ту и Србија је конструктивна и хоће да своју улогу лидера у процесу заједно са Црном Гором, онако како је стратегија и препознала, испуни на прави начин“.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто констатовали су да су се за БиХ ствари у процесу евроинтеграција позитивно отвориле, након завршетка активности са Упитником Европске комисије.

Конференцији је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић.