Printer Friendly Version Svečano obeležen Dan državnosti Republike Srbije u Banjaluci @ 14 February 2018 02:21 PM

Generalni konzulat Banja Luka obeležio je Sretenje - Dan državnosti Republike Srbije u svečanom salonu restorana „Stara ada“, 13. februara 2018. godine.


Obeležavanju je prisustvovalo oko 300 zvanica, među kojima su bili predsednik R. Srpske (RS), Milorad Dodik i potpredsednik Josip Jerković, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i potpredsednik Nenad Stevandić, poslanici u Narodnoj skupštini RS, ministri u Vladi RS, srpski predstavnici u parlamentu BiH, predsednici vodećih opozicionih partija u RS Dragan Čavić (predsednik Narodnog demokratskog pokreta) i Borislav Borenović (predsednik Partije demokratskog progresa), predsednik Akademije nauka i umetnosti RS, prof.dr Rajko Kuzmanović, dekani i veći broj profesora Univerziteta Banja Luka, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, direktori najznačajnijih javnih ustanova, elektro privredih i drugih preduzeća, Komercijalne banke a.d. Banja Luka, NLB banke a.d. Banja Luka, Nove banke, glavni i odgovorni urednici medija, načelnici i predstavnici opština iz RS, generali Oružanih snaga BiH, reditelji, glumci, predstavnici diplomatskog kora akreditovani u BiH, kao i brojni gosti iz Banjaluke i čitave RS.

Na početku svečanosti otpevana je himna Republike Srbije „Bože pravde“, nakon čega se generalni konzul Vladimir Nikolić obratio prisutnim gostima podsetivši ih na opšte prihvaćenu ocenu da odnosi Republike Srbije i Republike Srpske nikada nisu bili bolji. S tim u vezi, naveo je da je Generalni konzulat Banja Luka dao značajan doprinos takvoj oceni i ukupnom unapređenju saradnje u svim oblastima. Posebno je naglasio da prisustvo opozicionih lidera govori u prilog tome da ova DKP, svojim ukupnim radom i odnosom prema Republici Srpskoj, između ostalog, doprinosi  i ukupnom smirivanju političkih nesuglasica i ohrabrivanju međusobne komunikacije.

Nikolić je, na kraju obraćanja, rekao da mu je posebno zadovoljstvo što ima priliku da bude domaćin ovakvog prijema i svečanosti kojom se obeležava naš najznačajniji državni praznik, poželevši svima onima koji su državljani Srbije da srećno proslave predstojeći praznik, porukom: „Živela Republika Srbija i živela Republika Srpska“.

 

Obraćajući se predstavnicima medija, predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Srbija najvažnija zemlja u regionu. Takođe, povodom obeležavanja Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, rekao je: „To je naša matica i naravno da je to i naš praznik koji i mi proslavljamo kao svoj datum“.

Predsednik Narodne skupštine RS poručio je: „Srpski narod je jedinstven i zajedno obeležavamo ovaj praznik. Meni je posebno zadovoljstvo što je generalni konzul Vladimir Nikolić organizovao, ovde u Banjaluci, prijem za sve naše političare, poslanike, privrednike, za sve one koji žele da Republika Srpska i Srbija što tešnje i što bolje sarađuju“. 


Nakon obraćanja generalnog konzula, moderator je goste ukratko upoznao sa rezultatima konkursa koji već tradicionalno, svake godine, organizuje Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci.

Svečanost je nastavljena uz koktel i upečatljiv nastup tamburaškog orkestra Radničkog kulturno umetničkog društva „Pelagić“ iz Banje Luke.

Svečano obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije u Banjaluci dobilo je veoma zapaženo mesto u medijskim izveštajima, uz izrazito pozitivne reakcije i pohvale.

Takvim izveštajima i pozitivnim komentarima doprinelo je i gostovanje generalnog konzula Vladimira Nikolića u emisiji Alternativne televizije „5 do 7“ (gostovao je 13. februara 2018. godine, neposredno pre početka svečanog prijema), kao i u Jutarnjem programu Radio televizije Republike Srpske, gde je Nikolić bio gost od 08.30 do 08.45 dana 14. februara 2018. godine.

Gostovanje generalnog konzula Vladimira Nikolića, na RTRS, možete pogledati na: 

http://www.rtrs.tv/vijesti.php?id=289297