Printer Friendly Version Свечано обележен Дан државности Републике Србије у Бањалуци @ 14 February 2018 01:39 PM

Генерални конзулат Бања Лука обележио je Сретење - Дан државности Републике Србије у свечаном салону ресторана „Стара ада“, 13. фебруара 2018. године.

Обележавању је присуствовало око 300 званица, међу којима су били председник Р. Српске (РС), Милорад Додик и потпредседник Јосип Јерковић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и потпредседник Ненад Стевандић, посланици у Народној скупштини РС, министри у Влади РС, српски представници у парламенту БиХ, председници водећих опозиционих партија у РС Драган Чавић (председник Народног демократског покрета) и Борислав Бореновић (председник Партије демократског прогреса), председник Академије наука и уметности РС, проф.др Рајко Кузмановић, декани и већи број професора Универзитета Бања Лука, представници Српске православне цркве, директори најзначајнијих јавних установа, електро привредих и других предузећа, Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, НЛБ банке а.д. Бања Лука, Нове банке, главни и одговорни уредници медија, начелници и представници општина из РС, генерали Оружаних снага БиХ, редитељи, глумци, представници дипломатског кора акредитовани у БиХ, као и бројни гости из Бањалуке и читаве РС.

На почетку свечаности отпевана је химна Републике Србије „Боже правде“, након чега се генерални конзул Владимир Николић обратио присутним гостима подсетивши их на опште прихваћену оцену да односи Републике Србије и Републике Српске никада нису били бољи. С тим у вези, навео је да је Генерални конзулат Бања Лука дао значајан допринос таквој оцени и укупном унапређењу сарадње у свим областима. Посебно је нагласио да присуство опозиционих лидера говори у прилог томе да ова ДКП, својим укупним радом и односом према Републици Српској, између осталог, доприноси  и укупном смиривању политичких несугласица и охрабривању међусобне комуникације.
Николић је, на крају обраћања, рекао да му је посебно задовољство што има прилику да буде домаћин оваквог пријема и свечаности којом се обележава наш најзначајнији државни празник, пожелевши свима онима који су држављани Србије да срећно прославе предстојећи празник, поруком: „Живела Република Србија и живела Република Српска“.

Обраћајући се представницима медија, председник РС Милорад Додик изјавио је да је Србија најважнија земља у региону. Такође, поводом обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије, рекао је: „То је наша матица и наравно да је то и наш празник који и ми прослављамо као свој датум“.

Председник Народне скупштине РС поручио је: „Српски народ је јединствен и заједно обележавамо овај празник. Мени је посебно задовољство што је генерални конзул Владимир Николић организовао, овде у Бањалуци, пријем за све наше политичаре, посланике, привреднике, за све оне који желе да Република Српска и Србија што тешње и што боље сарађују“. 

Након обраћања генералног конзула, модератор је госте укратко упознао са резултатима конкурса који већ традиционално, сваке године, организује Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци.

Свечаност је настављена уз коктел и упечатљив наступ тамбурашког оркестра Радничког културно уметничког друштва „Пелагић“ из Бање Луке.

Свечано обележавање Дана државности Републике Србије у Бањалуци добило је веома запажено место у медијским извештајима, уз изразито позитивне реакције и похвале.

Таквим извештајима и позитивним коментарима допринело је и гостовање генералног конзула Владимира Николића у емисији Алтернативне телевизије „5 до 7“ (гостовао је 13. фебруара 2018. године, непосредно пре почетка свечаног пријема), као и у Јутарњем програму Радио телевизије Републике Српске, где је Николић био гост од 08.30 до 08.45 дана 14. фебруара 2018. године.

Гостовање генералног конзула Владимира Николића, на РТРС, можете погледати на

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=289297