Printer Friendly Version Pripreme za otvaranje Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Banja Luka sa sedištem u Trebinju @ 13 February 2018 10:38 AM

Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka, tokom 2017. godine, pokrenuo je zvaničnu proceduru za otvaranje Konzularne kancelarije Generalnog konzulata u Trebinju. Poštujući odredbe Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i potrebu da se građanima Trebinja i hercegovačkih opština Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, Istočni Mostar i Nevesinje dodatno približi i olakša pružanje konzularnih usluga, generalni konzul Vladimir Nikolić je sa gradonačelnikom Trebinja, gospodinom Lukom Petrovićem, usaglasio aktivnosti koje je potrebno realizovati, počev od dobijanja saglasnosti, izbora prostora pa do svečanog otvaranja i početka rada Konzularne kancelarije.

Na sastanku koji je održan 09. februara 2018. godine u Trebinju i kome su prisustvovali pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije za konzularne i pravne poslove, ambasador Aca Jovanović, generalni konzula Vladimir Nikolić, konzul Radoslav Ilić i gradonačenik Trebinja Luka Petrović sa saradnicima, dogovoreno je da Grad Trebinje dodelio prostorije u centru grada u kojima će, početkom aprila 2018. godine, biti otvorena Konzularna kancelarija. Ona će se nalaziti u ulici Njegoševa broj 4, odnosno u objektu koji je poznat kao „Kuća Ćelovića“.

Građanima sedam hercegovačkih opština biće na raspolaganju svakim radnim danom, a zahvaljujući njenim uslugama znatno će biti smanjene gužve prilikom podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo, za izdavanje biometrijskih putnih isprava, kao i za pružanje velikog broja konzularnih usluga.

Obraćajući se novinarima, gradonačelnik Trebinja rekao je da Grad Trebinje smatra da je neophodno uspostaviti kvalitnije veze sa Beogradom sa kojim je Hercegovina vekovima povezana i zahvalio se predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću kao i Vladi Srbije, što su uvideli značaj formiranja konzularnog predstavništva u ovom delu Hercegovine.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije, ambasador Aca Jovanović je zahvalio gradonačelniku Petroviću i trebinjskoj Gradskoj upravi na razumevanju i dobroj volji koju su pokazali u vezi dodele prostorije za Konzularnu kancelariju. Istovremeno je istakao da će u njoj građani Hercegovine moći da podnesu zahteve za prijem u državljanstvo Srbije, a nakon toga i za izradu pasoša, jer će Konzularna kancelarija biti snabdevena najsavremenijom biometrijskom opremom.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, generalni konzul Vladimir Nikolić posetio je Gimnaziju „Jovan Dučić“ u Trebinju, gde je uručio ček od 1.000 KM učenici Nikolini Ninković, dobitnici prve nagrade na tradicionalčnom literarnom konkursu koji je se organizuje u čast Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je „O mojim prijateljima u Srbiji“, a finansijska sredstva za nagrade obezbedila je Komercijalna banka a.d. Banja Luka. S tim u vezi, vrednosni poklon ček Nikolini su zajedno uručili generalni konzul Vladimir Nikolić i direktor filijale Komercijalne banke a.d. Banja Luka u Trebinju, gospodin Željko Šupić.