Printer Friendly Version Припреме за отварање Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу @ 13 February 2018 10:30 AM

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, током 2017. године, покренуо је званичну процедуру за отварање Конзуларне канцеларије Генералног конзулата у Требињу. Поштујући одредбе Споразума о специјалним и паралелним везама између Републике Србије и Републике Српске, као и потребу да се грађанима Требиња и херцеговачких општина Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, Источни Мостар и Невесиње додатно приближи и олакша пружање конзуларних услуга, генерални конзул Владимир Николић је са градоначелником Требиња, господином Луком Петровићем, усагласио активности које је потребно реализовати, почев од добијања сагласности, избора простора па до свечаног отварања и почетка рада Конзуларне канцеларије.

На састанку који је одржан 09. фебруара 2018. године у Требињу и коме су присуствовали помоћник министра спољних послова Републике Србије за конзуларне и правне послове, амбасадор Аца Јовановић, генерални конзула Владимир Николић, конзул Радослав Илић и градоначеник Требиња Лука Петровић са сарадницима, договорено је да Град Требиње доделио просторије у центру града у којима ће, почетком априла 2018. године, бити отворена Конзуларна канцеларија. Она ће се налазити у улици Његошева број 4, односно у објекту који је познат као „Кућа Ћеловића“.

 


 

Грађанима седам херцеговачких општина биће на располагању сваким радним даном, а захваљујући њеним услугама знатно ће бити смањене гужве приликом подношења захтева за пријем у држављанство, за издавање биометријских путних исправа, као и за пружање великог броја конзуларних услуга.

Обраћајући се новинарима, градоначелник Требиња рекао је да Град Требиње сматра да је неопходно успоставити квалитније везе са Београдом са којим је Херцеговина вековима повезана и захвалио се председнику Републике Србије Александру Вучићу као и Влади Србије, што су увидели значај формирања конзуларног представништва у овом делу Херцеговине.

Помоћник министра спољних послова Републике Србије, амбасадор Аца Јовановић је захвалио градоначелнику Петровићу и требињској Градској управи на разумевању и доброј вољи коју су показали у вези доделе просторије за Конзуларну канцеларију. Истовремено је истакао да ће у њој грађани Херцеговине моћи да поднесу захтеве за пријем у држављанство Србије, а након тога и за израду пасоша, јер ће Конзуларна канцеларија бити снабдевена најсавременијом биометријском опремом.
 

Након састанка у Градској управи, генерални конзул Владимир Николић посетио је Гимназију „Јован Дучић“ у Требињу, где је уручио чек од 1.000 КМ ученици Николини Нинковић, добитници прве награде на традиционалчном литерарном конкурсу који је се организује у част Сретења – Дана државности Републике Србије. Тема овогодишњег конкурса била је „О мојим пријатељима у Србији“, а финансијска средства за награде обезбедила је Комерцијална банка а.д. Бања Лука. С тим у вези, вредносни поклон чек Николини су заједно уручили генерални конзул Владимир Николић и директор филијале Комерцијалне банке а.д. Бања Лука у Требињу, господин Жељко Шупић.