Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић подржао добротворну акцију за помоћ народним кухињама на КиМ @ 26 January 2018 03:11 PM

Доборотворно вече, поводом акције „Кад би хљеба било више“, одржано је у Бања Луци 23.01.2018. године, с циљем прикупљања помоћи за народне кухиње у јужној српској покрајини.


 

Организатор акције било је Србско сабрање „Баштионик“ из Бањалуке. Тим поводом је председник ове организације Предраг Адамовић рекао je да се концертом, на којем је наступала младост, жели послати слика обновљеног Косова. Он је навео да је акција покренута уз помоћ компаније „М:тел“, уз отварање хуманитарног броја 1412, чијим позивањем заинтересовани до краја јануара 2018. године могу донирати једну КМ.
Светлана Стевић, која води народне кухиње у оквиру Епархије рашко-призренске, рекла је да постоји шест народних кухиња на Косову и Метохији, као и да је прва таква кухиња отворена 2001. године и, нажалост, све је већи број људи који долазе да потраже парче хлеба и кувану храну. Она је истакла значај ове акције која се организује у Републици Српској да би се помогао останак и опстанак Срба на Косову и Метохији.


Осим позивања хуманитарног броја 1412, грађани акцију могу помоћи и уплатом средстава на жиро-рачун Србског сабрања „Баштионик“ Бањалука 567 2412 7000 32208, са сврхом уплате: помоћ Србима на Косову и Метохији, те новчаном уплатом у седишту „Баштионика“ у Јеврејској улици у Бањалуци.

Добротворној вечери присуствовали су свештенеци епархија рашко-призренске и бањалучке, министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић, генерални козул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић, представници јавног и културог живота, као и многобројни грађани Бање Луке који су непосредно подржали ову хуманитарни акцију.