Printer Friendly Version Svečano obeležen Dan Republike Srpske – 09. januar @ 10 January 2018 01:39 PM

Centralna svečanost, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, održana je 09. januara 2018. godine u Banja Luci.

Tim povodom, patrijarh srpski Irinej služio je Svetu ariherejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, nakon čega su dodeljena odlikovanja i organizovani: Svečani defile na Trgu Krajina; Svečana akademija u sportskoj dvorani „Borik“; Svečani prijem u zgradi Vlade Republike Srpske i koncert domaćih i gostujućih muzičara u centru Banja Luke. Manifestaciji su prisustvovali visoki zvaničnici Republike Srbije i Vojske Srbije, Republike Srpske (RS), predstavnici RS u institucijama BiH, kao i brojne zvanice iz regiona.

Predsednik RS Milorad Dodik, povodom proslave Dana R. Srpske, dodelio je odlikovanje bivšem predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću. On je odlikovan Ordenom RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u posleratnom razvoju RS.

Zahvaljujući se na dodeljenom odlikovanju, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je: „Ako je vaša samostalnost put da se Srpska i Srbija približe i ujedine jedna s drugom, onda vam od srca želim da se to i dogodi. Biće još sto prepreka, ali s tog puta ne sme da se skrene, volja naroda je jasna.”

Na svečanom defileu, koji je nakon toga organizovan, učešće je uzelo oko 2000 učesnika. Među njima su bili ešeloni elitnih jedinica policije, pripadnici civilne zaštite, boračkih udruženja, predstavnici nacionalnih manjina, veterani, sportska udruženja, studenti sa trobojkom RS, vatrogasci, poštari, članovi dečijeg hora i brojnih udruženja.

Nakon defilea, učesnicima, prisutnim gostima i građanima se obratio predsednik RS Milorad Dodik, rekavši da se srpski narod uvek borio za slobodu, koju je nesebično delio sa drugima. Dodik je posebno istakao da je u pitanju proslava dana kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario istorijsku težnju za slobodom, rekavši: „Stvorili smo republiku koja je odraz srpskog naroda. Naš narod se uvek borio za državu, a tamo gde je srpski narod, tu je i njegova država.“ Istovremeno je izjavio da je okupljanje povodom ovog praznika „u čast velike ideje da Srbi s ove strane Drine imaju svoju državu i u čast Republike Srpske“. S tim u vezi, poručio je: „Danas, kada slavimo zahvalni smo i Srbiji, jer je uvek, kao i danas, sa nama. Srpski narod danas ima dve države – Srbiju i Republiku Srpsku, svi znaju da su one jedno“. Potom je rekao da „ovo okupljanje ne može da nestane, jer je ono za mir“, dodajući kako to treba da znaju oni koji su „pokušali da nam zabrane postojanje“ i zaključio „Srpska će svake godine biti sve više država, u inat onima koji zagovaraju njen nestanak“.

Nakon defilea, organizovana je Svečana akademija pod nazivom „Misli na otadžbinu”. Obraćajući se prisutnima gostiima na akademiji Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade R. Srbije, rekao je da Srbiju i Srpsku danas spajaju isti narod, isti običaji, uzajamno poštovanje koje gajimo jedni prema drugima. Pritom je posebno istakao: „Znamo da je narod Srpske uvek uz nas, da se raduje jačanju Srbije, ekonomskom napretku, gradnji puteva i mostova, baš kao što se Srbija raduje svakom koraku u izgradnji snažne Srpske. Siguran sam da razumete da samo snažna Srbija može da bude oslonac Srpskoj i da samo takva Srbija može da garantuje mir i stabilnost BiH, kako to predviđa Dejtonski sporazum. I mi razumemo da nema Srbije bez jake Srpske. Mi volimo Srpsku, svoj narod i to pravo niko neće moći da nam oduzme. Nastavićemo da gradimo naše veze, investiramo u škole, mostove... Imamo obavezu prema svom narodu da učinimo da živi bolje, bez straha. Nekada se kaže da reke razdvajaju obale, ali Drina je reka koja spaja.“

Čestitku građanima i zvaničnicima Srpske uputio je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, pismom u kojem se, između ostalog, navodi da će „Srbija uvek biti uz RS, pružajući joj nesebičnu i iskrenu podršku i negujući ekonomske, duhovne i kulturne veze”.

Brojnim gostima na akademiji obratio se i Milorad Dodik, rekavši: „Radimo i gradimo oslanjajući se i na podršku i pomoć Srbije. Srpski narod je u nacionalnom, jezičkom i kulturnom pogledu jedinstven i nedeljiv. Srbija je naša matica i naša ljubav i to ne bi trebalo nikome da smeta.“ On je ocenio da borba za status RS još nije završena i da se „ne sme oklevati sa zaštitom ustavnog poretka i nadležnosti RS“, poručivši kako se „neće srljati u neizvesnost, jer nismo avanturisti“, uz konstataciju da će „referendum biti korišćen kad god su ugrožena suštinska osnova RS i njena neotuđiva prava“. On je najavio i donošenje novog Ustava, rekavši: „U narednom periodu na referendumu ćemo doneti novi Ustav RS, koji je već napisan i u skladu je s Dejtonom. Srpska nema problem sa BiH onako kako piše u Dejtonskom sporazumu, premda mnogi nastoje da predstave drugačije“. Istovremeno je dodao da će na Sretenje, 15. februara, biti potpisan dokument kojim će Srbija i Srpska obavezati svoje državne organe da stvore materijalne, društvene i političke uslove za uspešan razvoj i očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda. „Naš odnos prema Srbiji nije usmeren protiv bilo koga. I narod Srbije, kao i narod Srpske, želi da živi u miru i poštovanju sa svim drugim narodima u našem okruženju. Svima na Balkanu treba mir zauvek, a sve sporove treba ostaviti u prošlom vremenu i da pitanja rešavamo dogovorom. Republika Srpska nastavlja dalje, svojim korakom“, poručio je Dodik na kraju svog obraćanja.

Nakon pomenute Svečane akademije, predsednik RS organizovao je i prijem u Administrativnom centru Vlade RS, kojom prilikom je, u prisustvu patrijarha Irineja, rekao da srpski narod i SPC zajedno proslavljaju slave i značajne datume. U kratkom obraćanju, izjavio je: „U mnogim zemljama pod kojima se u prošlosti nalazila Srbija i srpski narod, Otomansko carstvo, Austro-Ugarska i Jugoslavija, SPC nije bila dobrodošla. Međutim, sada srpski narod i SPC zajedno proslavljaju slave i značajne datume“.

Patrijarh SPC Irinej, tim povodom, rekao je da se danas proslavlja rođendan najnovije i najmlađe države srpskog naroda. „Ko slavu slavio, slava mu i pomogla. Dobrodošli na slavu Republike Srpske i neka vas Bog blagoslovi. Ako uz sebe budemo imali Gospoda, niko nam ne može naškoditi”, poručio je patrijarh.

Generalni konzulat Banja Luka pružio je svu neophodnu pomoć i podršku članovima visokih delegacija Republike Srbije koji su posetili Republiku Srpsku. Svečanom obeležavanju Dana R. Srpske, 09. januara 2018. godine, prisustvovali su i ambasador Srbije u BiH, Stanimir Vukićević, kao i generalni konzul Vladimir Nikolić.