Printer Friendly Version Свечано обележен Дан Републике Српске – 09. јануар @ 10 January 2018 01:34 PM

Централна свечаност, поводом обележавања Дана Републике Српске, одржана је 09. јануара 2018. године у Бања Луци.

Тим поводом, патријарх српски Иринеј служио је Свету арихерејску литургију у Саборном храму Христа Спаситеља, након чега су додељена одликовања и организовани: Свечани дефиле на Тргу Крајина; Свечана академија у спортској дворани „Борик“; Свечани пријем у згради Владе Републике Српске и концерт домаћих и гостујућих музичара у центру Бања Луке. Манифестацији су присуствовали високи званичници Републике Србије и Војске Србије, Републике Српске (РС), представници РС у институцијама БиХ, као и бројне званице из региона.

Председник РС Милорад Додик, поводом прославе Дана Р. Српске, доделио је одликовање бившем председнику Републике Србије Томиславу Николићу. Он је одликован Орденом РС на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послератном развоју РС.

Захваљујући се на додељеном одликовању, бивши председник Србије Томислав Николић рекао је: „Ако је ваша самосталност пут да се Српска и Србија приближе и уједине једна с другом, онда вам од срца желим да се то и догоди. Биће још сто препрека, али с тог пута не сме да се скрене, воља народа је јасна.”

На свечаном дефилеу, који је након тога организован, учешће је узело око 2000 учесника. Међу њима су били ешелони елитних јединица полиције, припадници цивилне заштите, борачких удружења, представници националних мањина, ветерани, спортска удружења, студенти са тробојком РС, ватрогасци, поштари, чланови дечијег хора и бројних удружења.

Након дефилеа, учесницима, присутним гостима и грађанима се обратио председник РС Милорад Додик, рекавши да се српски народ увек борио за слободу, коју је несебично делио са другима. Додик је посебно истакао да је у питању прослава дана када је српски народ на овим просторима остварио историјску тежњу за слободом, рекавши: „Створили смо републику која је одраз српског народа. Наш народ се увек борио за државу, а тамо где је српски народ, ту је и његова држава.“ Истовремено је изјавио да је окупљање поводом овог празника „у част велике идеје да Срби с ове стране Дрине имају своју државу и у част Републике Српске“. С тим у вези, поручио је: „Данас, када славимо захвални смо и Србији, јер је увек, као и данас, са нама. Српски народ данас има две државе – Србију и Републику Српску, сви знају да су оне једно“. Потом је рекао да „ово окупљање не може да нестане, јер је оно за мир“, додајући како то треба да знају они који су „покушали да нам забране постојање“ и закључио „Српска ће сваке године бити све више држава, у инат онима који заговарају њен нестанак“.

Након дефилеа, организована је Свечана академија под називом „Мисли на отаџбину”. Обраћајући се присутнима гостиима на академији Небојша Стефановић, потпредседник Владе Р. Србије, рекао је да Србију и Српску данас спајају исти народ, исти обичаји, узајамно поштовање које гајимо једни према другима. Притом је посебно истакао: „Знамо да је народ Српске увек уз нас, да се радује јачању Србије, економском напретку, градњи путева и мостова, баш као што се Србија радује сваком кораку у изградњи снажне Српске. Сигуран сам да разумете да само снажна Србија може да буде ослонац Српској и да само таква Србија може да гарантује мир и стабилност БиХ, како то предвиђа Дејтонски споразум. И ми разумемо да нема Србије без јаке Српске. Ми волимо Српску, свој народ и то право нико неће моћи да нам одузме. Наставићемо да градимо наше везе, инвестирамо у школе, мостове... Имамо обавезу према свом народу да учинимо да живи боље, без страха. Некада се каже да реке раздвајају обале, али Дрина је река која спаја.“

Честитку грађанима и званичницима Српске упутио је и председник Републике Србије Александар Вучић, писмом у којем се, између осталог, наводи да ће „Србија увек бити уз РС, пружајући јој несебичну и искрену подршку и негујући економске, духовне и културне везе”.


Бројним гостима на академији обратио се и Милорад Додик, рекавши: „Радимо и градимо ослањајући се и на подршку и помоћ Србије. Српски народ је у националном, језичком и културном погледу јединствен и недељив. Србија је наша матица и наша љубав и то не би требало никоме да смета.“ Он је оценио да борба за статус РС још није завршена и да се „не сме оклевати са заштитом уставног поретка и надлежности РС“, поручивши како се „неће срљати у неизвесност, јер нисмо авантуристи“, уз констатацију да ће „референдум бити коришћен кад год су угрожена суштинска основа РС и њена неотуђива права“. Oн је најавио и доношење новог Устава, рекавши: „У наредном периоду на референдуму ћемо донети нови Устав РС, који је већ написан и у складу је с Дејтоном. Српска нема проблем са БиХ онако како пише у Дејтонском споразуму, премда многи настоје да представе другачије“. Истовремено је додао да ће на Сретење, 15. фебруара, бити потписан документ којим ће Србија и Српска обавезати своје државне органе да створе материјалне, друштвене и политичке услове за успешан развој и очување националног идентитета српског народа. „Наш однос према Србији није усмерен против било кога. И народ Србије, као и народ Српске, жели да живи у миру и поштовању са свим другим народима у нашем окружењу. Свима на Балкану треба мир заувек, а све спорове треба оставити у прошлом времену и да питања решавамо договором. Република Српска наставља даље, својим кораком“, поручио је Додик на крају свог обраћања.

Након поменуте Свечане академије, председник РС организовао је и пријем у Административном центру Владе РС, којом приликом је, у присуству патријарха Иринеја, рекао да српски народ и СПЦ заједно прослављају славе и значајне датуме. У кратком обраћању, изјавио је: „У многим земљама под којима се у прошлости налазила Србија и српски народ, Отоманско царство, Аустро-Угарска и Југославија, СПЦ није била добродошла. Међутим, сада српски народ и СПЦ заједно прослављају славе и значајне датуме“.

Патријарх СПЦ Иринеј, тим поводом, рекао је да се данас прославља рођендан најновије и најмлађе државе српског народа. „Ко славу славио, слава му и помогла. Добродошли на славу Републике Српске и нека вас Бог благослови. Ако уз себе будемо имали Господа, нико нам не може нашкодити”, поручио је патријарх.

Генерални конзулат Бања Лука пружио је сву неопходну помоћ и подршку члановима високих делегација Републике Србије који су посетили Републику Српску. Свечаном обележавању Дана Р. Српске, 09. јануара 2018. године, присуствовали су и амбасадор Србије у БиХ, Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић.