Printer Friendly Version Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila Banja Luku @ 28 December 2017 11:45 AM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, 27.12.2017. godine posetila je Banja Luku radi prisustva donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“, koja je organizovana pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Neposredno pre početka donatorske večere, premijerka Srbije se susrela sa predsednicom Vlade R. Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom Miloradom Dodikom. Tokom razgovora, zajednički je zaključeno da su politički i ekonomski odnosi između Beograda i Banjaluke na visokom nivou i da će se, u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske, dalje razvijati. Premijerka Brnabić je ponovila da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali uz uvažavanje interesa Republike Srpske i jasno poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma. S tim u vezi, poručila je: „To je osnovni uslov stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i stabilnosti šireg regiona, jer bez te stabilnosti niko od nas neće moći da napreduje ka modernom i razvijenom društvu“. Istovremeno je podsetila da je za stabilnost u regionu ključno jačanje ekonomskih veza i poboljšanje kvaliteta života svih građana.

Povodom održavanje donatorske večere, Vlada Srbije je usvojila zaključak kojim donira 250.000 evra u Fond solidarnosti za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu, što predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva i solidarnosti Srbije i Republike Srpske. Predsednica Vlade Republike Srbije je, kao dobar primer, navela veliku humanitarnu akciju „Bitka za bebe“, koja se pre nekoliko godina prelila iz Srbije u Republiku Srpsku, kada su 33 inkubatora za prevremeno rođene bebe razmešteni od Banjaluke, preko Sarajeva i Brčkog, do Trebinja i Prijedora i zaključila da humanitarnim fondovima nisu rešenje, ali jesu deo rešenja, te da će Srpska uvek u Srbiji imati prijatelja, partnera i člana porodice.

Na osmoj donatorskoj večeri učestvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Oni su, zajedno sa predsednicom Vlade Republike Srbije, predsednikom Narodne skupštine, premijerkom i ministrima iz Vlade Republike Srpske, kao i brojnim ličnostima iz javnog i kulturnog života Srbije i Srpske, razgovarali sa građanima koji su svoj doprinos akciji dali pozivanjem humanitarnog telefonskog broja.

Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević, kao i generalni konzul Vladimir Nikolić, učestvovali su u dočeku i ispraćaju predsednice Vlade, na sastanku sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske, kao i na donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“.