Printer Friendly Version Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила Бања Луку @ 28 December 2017 11:40 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, 27.12.2017. године посетила je Бања Луку ради присуства донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“, која је организована под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика.

Непосредно пре почетка донаторске вечере, премијерка Србије се сусрела са председницом Владе Р. Српске Жељком Цвијановић и председником Милорадом Додиком. Током разговора, заједнички је закључено да су политички и економски односи између Београда и Бањалуке на високом нивоу и да ће се, у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама Републике Србије и Републике Српске, даље развијати. Премијерка Брнабић је поновила да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, али уз уважавање интереса Републике Српске и јасно поштовање одредби Дејтонског споразума. С тим у вези, поручила је: „То је основни услов стабилности Босне и Херцеговине, као и стабилности ширег региона, јер без те стабилности нико од нас неће моћи да напредује ка модерном и развијеном друштву“. Истовремено је подсетила да је за стабилност у региону кључно јачање економских веза и побољшање квалитета живота свих грађана.

Поводом одржавање донаторске вечере, Влада Србије је усвојила закључак којим донира 250.000 евра у Фонд солидарности за дијагностику и лечење обољења, стања и повреда деце у иностранству, што представља још једну потврду пријатељства и солидарности Србије и Републике Српске. Председница Владе Републике Србије је, као добар пример, навела велику хуманитарну акцију „Битка за бебе“, која се пре неколико година прелила из Србије у Републику Српску, када су 33 инкубатора за превремено рођене бебе размештени од Бањалуке, преко Сарајева и Брчког, до Требиња и Приједора и закључила да хуманитарним фондовима нису решење, али јесу део решења, те да ће Српска увек у Србији имати пријатеља, партнера и члана породице.

На осмој донаторској вечери учествовали су и министар здравља Златибор Лончар и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Они су, заједно са председницом Владе Републике Србије, председником Народне скупштине, премијерком и министрима из Владе Републике Српске, као и бројним личностима из јавног и културног живота Србије и Српске, разговарали са грађанима који су свој допринос акцији дали позивањем хуманитарног телефонског броја.


 

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић, као и генерални конзул Владимир Николић, учествовали су у дочеку и испраћају председнице Владе, на састанку са председником и премијерком Републике Српске, као и на донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“.