Printer Friendly Version Промоција књиге „Јеврејска држава“ преведене на српски језик @ 25 December 2017 02:47 PM

Јеврејски културни центар „Арие Ливне“ у Бањалуци организовао је 21.12.2017. године промоцију књиге Теодора Херцла „Јеврејска држава“ у преводу Срђана Барашина, студента права на бечком Универзитету. Књига коју је 1896. године написао оснивач ционистичке организације, аустријски новинар јеврејског порекла Теодор Херцл, до сада је преведена на више од тридесет светских језика.

О књизи су говорили Арие Ливне, саветник председника Републике Српске; Зоран Пејашиновић, директор бањалучке Гимназије и аутор предговора за ово издање; Аврам Израел, представник Јеврејске заједнице из Србије и Срђан Барашин.

Поздрављајући госте који су присуствовали промоцији, Арие Ливне се захвалио Срђану Барашину на великом труду који је уложио током превођења књиге и подсетио да је прошло више од 120 година од изласка првог Херцловог издања, нагласивши да њено објављивање на српском језику има посебну вредност, у смислу бољег разумевања историје настанка израелске државе као и актуелног тренутка у коме се она сада налази.   

Зоран Пејашиновић, писац предговора, истакао је значај праве идеје у животним опредељењима и стремљењима људи и народа, поткрепивши такав став са мишљењем Херцла који је пишући књигу послао оптимистичну поруку речима: „нико није толико јак ни богат да може један народ да премешта с једног седишта на друго, то може само идеја, а та идеја је била јеврејска држава“.
Срђан Барашин је присутнима приближио мотив који га је покренуо да преведе књигу на српски језик, захваливши

се притом генералном конзулу Николићу који је подржао његову идеју и пружио конкретну помоћ у њеној реализацији. Објашавајући вредност преведеног дела, он је рекао: „Значај ове књиге је вишеструк, не само за припаднике јеврејског народа и ционистичког покрета, већ и за све оне који имају проблем са решавањем националног питања, и наш народ из ње може да извуче јаке поуке у погледу дугорочног плана за решавање тог питања, јер се наше национално питање одувек у историји решавало на бази дневне политике. Притом ме немојте погрешно схватити, то не мислим у националистичком смислу јер нисам националиста“, поручио је.

Ђорђе Микеш, директор Јеврејског културног центра „Арие Ливне“ је по завршетку промоције Срђану Барашину уручио награду и захвалницу за „изузетно залагање у промовисању јеврејске историје и културе“.

Промоцији књиге је присуствовао и генерални конзул Владимир Николић, који је непосредно помогао и њено прво објављивање на српском језику.