Printer Friendly Version Promocija knjige „Jevrejska država“ prevedene na srpski jezik @ 25 December 2017 02:45 PM

Jevrejski kulturni centar „Arie Livne“ u Banjaluci organizovao je 21.12.2017. godine promociju knjige Teodora Hercla „Jevrejska država“ u prevodu Srđana Barašina, studenta prava na bečkom Univerzitetu. Knjiga koju je 1896. godine napisao osnivač cionističke organizacije, austrijski novinar jevrejskog porekla Teodor Hercl, do sada je prevedena na više od trideset svetskih jezika.

O knjizi su govorili Arie Livne, savetnik predsednika Republike Srpske; Zoran Pejašinović, direktor banjalučke Gimnazije i autor predgovora za ovo izdanje; Avram Izrael, predstavnik Jevrejske zajednice iz Srbije i Srđan Barašin.

Pozdravljajući goste koji su prisustvovali promociji, Arie Livne se zahvalio Srđanu Barašinu na velikom trudu koji je uložio tokom prevođenja knjige i podsetio da je prošlo više od 120 godina od izlaska prvog Herclovog izdanja, naglasivši da njeno objavljivanje na srpskom jeziku ima posebnu vrednost, u smislu boljeg razumevanja istorije nastanka izraelske države kao i aktuelnog trenutka u kome se ona sada nalazi.   

Zoran Pejašinović, pisac predgovora, istakao je značaj prave ideje u životnim opredeljenjima i stremljenjima ljudi i naroda, potkrepivši takav stav sa mišljenjem Hercla koji je pišući knjigu poslao optimističnu poruku rečima: „niko nije toliko jak ni bogat da može jedan narod da premešta s jednog sedišta na drugo, to može samo ideja, a ta ideja je bila jevrejska država“.

Srđan Barašin je prisutnima približio motiv koji ga je pokrenuo da prevede knjigu na srpski jezik, zahvalivši se pritom generalnom konzulu Nikoliću koji je podržao njegovu ideju i pružio konkretnu pomoć u njenoj realizaciji. Objašavajući vrednost prevedenog dela, on je rekao: „Značaj ove knjige je višestruk, ne samo za pripadnike jevrejskog naroda i cionističkog pokreta, već i za sve one koji imaju problem sa rešavanjem nacionalnog pitanja, i naš narod iz nje može da izvuče jake pouke u pogledu dugoročnog plana za rešavanje tog pitanja, jer se naše nacionalno pitanje oduvek u istoriji rešavalo na bazi dnevne politike. Pritom me nemojte pogrešno shvatiti, to ne mislim u nacionalističkom smislu jer nisam nacionalista“, poručio je.

Đorđe Mikeš, direktor Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“ je po završetku promocije Srđanu Barašinu uručio nagradu i zahvalnicu za „izuzetno zalaganje u promovisanju jevrejske istorije i kulture“.
 

Promociji knjige je prisustvovao i generalni konzul Vladimir Nikolić, koji je neposredno pomogao i njeno prvo objvaljivanje na srpskom jeziku.