Printer Friendly Version Nikolić prisustvovao naučnom skupu Dvadeset pet godina Republike Srpske, Specijalne paralelne veze, i promociji Enciklopedije Republike Srpske @ 21 December 2017 02:11 PM

Generalni konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Vladimir Nikolić, prisustvovao je naučnom skupu o temi „Dvadeset pet godina Republike Srpske - Specijalne paralelne veze“, koji su organizovali Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) i Srpska akademija nauka i umetnosti 21.12.2017. godine u Banjaluci, kao i promociji Prvog toma Enciklopedije Republike Srpske koja je organizovana 20. decembra 2017. godine.

Otvarajući naučni skup, predsednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao je da njime treba obnoviti sećanja na nastanak i razvoj Republike Srpske. Istovremeno je podsetio da se „ovih dana i ovih meseci obeležava nekoliko važnih godišnjica u vezi nastanka Republike Srpske, Narodne skupštine i donošenja Ustava Republike Srpske“. Posebno je istakao da se obeležavanje vrši zato što postoje „nasrtaji“ na institucije Srpske i zato što se želi poručiti da su te institicije trajne.  On je dodao i da je Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama potvrđen od više međunarodnih organizacija.

Akademik Snježana Savić je izjavila da je ovo treći naučni skup ove jeseni koji dve akademije organizuju zajednički i poručila da je u pitanju značajan skup jer je ustavni institut specijalnih i paralelnih veza veoma značajan.

Prvi tom Enciklopedije Republike Srpske, koji ima 756 stranica i predstavlja „ličnu kartu“ Srpske, promovisali su akademik Rajko Kuzmanović, predsednik ANURS-a, akademik Vaskrsija Janjić, potpredsednik ANURS-a i akademik Drago Branković, sekretar Odeljenja društvenih nauka. Promociju je vodio akademik Dragoljub Mirjanić, generalni sekretar ANURS-a. Predsednik ANURS istakao je da u Srpskoj ima 2.650 naseljenih mesta i da su obrađena skoro sva. On je rekao da je u bazi podataka pohranjeno 11.100 određenih jedinica i podsetio da je na oktobarskom Sajmu knjiga u Beogradu, u konkurenciji 24 zemlje (među 1,1 milion naslova) „Enciklopedija Republike Srpske“ dobila prvu nagradu.