Printer Friendly Version Delegacija Instituta NS SEME posetila Banja Luku @ 21 December 2017 02:04 PM

Delegacija Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad „NS SEME“, predvođena predsednikom Upravnog odbora prof. dr. Bogdanom Kuzmanovićem, boravila je u Banjaluci 20.12.2017. godine, kojom prilikom je posetila Ministarstvo nauke i tehnologije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srpske. Težišna tema razgovora bila je učešće predstavnika pomenutih ministarstava na 52. Savetovanju agronoma R. Srbije i RS, koje će se održati od 21. do 27.01.2018. godine.

Na sastanku sa ministrom nauke i tehnologije R. Srpske, prof. dr Jasminom Komićem, razgovarano je o značaju predstojećeg Savetovanja, jer je u pitanju prvi skup na kome će zajedno učestvovati agronomi iz Srpske i Srbije. Predsednik UO NS SEME, prof. dr Bogdan Kuzmanović, posebno je istakao naučnu orijentisanost Instituta i pozvao naučne radnike iz Republike Srpske da se aktivno uključe u njegov rad, kako bi doprineli ukupnom razvoju poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini. 

Ministar Komić je istakao da ovakvi skupovi značajno utiču na unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kroz praktičnu primenu naučnih dostignuća u proizvodnji hrane i poručio da će istom lično prisustvovati, kao i predstavnici Poljoprivrednih fakulteta i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske. S tim u vezi, predložio je da Ministarstvo nauke i tehnologije, na predstojećem savetovanju, predstavi svoja dostignuća. Istovremeno je pozvao NS SEME da uzme učešće na predstojećem Festivalu nauke Republike Srpske.

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad prof. dr Jan Turan je, nakon kraćeg predstavljanja proizvodnih mogućnosti i velikog broja hibridnih sorti koje nude našem i svetskom tržištu, napomenuo da imaju veoma dobru saradnju sa Poljoprivrednim dobrom „Semberija“, gde se kontrolisano uzgaja seme suncokreta, po kome je NS SEME poznato širom sveta.

Na sastanku sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevom Mirjanićem zajednički je zaključeno da semena Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad poseduju visok kvalitet, koji je izdražo višedecenijsku probu. Takođe, potvrđen je i značaj čvrste podrške državnih institucija fundamentalnom delu rada Instituta, koji se tiče stvaranja kvalitetnih sorti i hibrida.

Ministar Mirjanić, koji je ujedno i profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Banja Luka, potvrdio je prisustvo na predstojećem Savetovanju i pozvao predstavnike Instituta NS SEME da se aktivno uključe u realizaciju Savetovanja agronoma RS (februar 2018. godine). Istovremeno je predložio da se razmotri mogućnost zajedničke proizvodnje krmnog bilja, jer Republika Srpska poseduje odlične uslove za njihov uzgoj, kao i za proizvodnju bezvirusnog semena krompira. Pritom je naveo da organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), podržava obnovu Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na Majdanima kod Sokolca, koji ne radi od 2012. godine (obezbedila je oko 1.250.000,00 evra za nabavku nove laboratorije i poljoprivredne mehanizacije). Na tom području bi se pokrenula i proizvodnja pomenutog sitnog semena krmnog bilja i žitarica.   

Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka pružio je svu potrebnu pomoć delegaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, kako u fazi pripreme tako i tokom realizacije sastanaka u Banjaluci.